17 Ιανουάριος 2018, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2018, 09:55

Ελληνίδα ερευνήτρια αποκάλυψε ποιες πραγματικά είναι οι διάσημες μούμιες στο Μάντσεστερ (φωτο)

  • Ελληνίδα ερευνήτρια αποκάλυψε ποιες πραγματικά είναι οι διάσημες μούμιες στο Μάντσεστερ (φωτο)
    (Φωτ.: University of Manchester)

Δύο διάσημες αιγυπτιακές μούμιες που βρίσκονται στο Μουσείο του Μάντσεστερ έχουν βαφτισθεί «Οι δύο αδελφοί», επειδή έως τώρα πιστευόταν ότι ήταν κανονικά αδέλφια. Όμως μια νέα αρχαιογενετική έρευνα, με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα η οποία μελέτησε δείγματα DNA από τις δύο μούμιες, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές είχαν διαφορετικό πατέρα, άρα ήταν ετεροθαλή αδέλφια.

Οι δύο μούμιες, που είναι οι παλαιότερες του μουσείου και από τις πιο γνωστές μεταξύ των αιγυπτιολόγων, προέρχονται από δύο άνδρες της αρχαίας αιγυπτιακής ελίτ που έζησαν περίπου το 1800 π.Χ.

Ο κοινός τάφος τους, γνωστός ως «Ο τάφος των δύο αδελφών», είχε ανακαλυφθεί το 1907 σε ένα χωριό περίπου 400 χλμ νότια του Καΐρου. Οι ιερογλυφικές επιγραφές στα φέρετρά τους έδειχναν ότι ήταν οι γιοί ενός ανώνυμου τοπικού κυβερνήτη, οπότε φυσιολογικά ονομάσθηκαν «τα δύο αδέλφια». Στην πορεία ωστόσο δημιουργήθηκαν υποψίες για το... πόσο συγγενείς ήταν, καθώς η Βρετανίδα αιγυπτιολόγος Μάργκαρετ Μάρεϊ, που πρώτη είχε μελετήσει τις μούμιες, είχε βρει σημαντικές σκελετικές διαφορές μεταξύ τους και είχε έτσι υποθέσει ότι ο ένας αδελφός ήταν υιοθετημένος. Η αλήθεια είναι τελικά πως η μαμά τους τους έκανε με διαφορετικούς άνδρες!


Κωνσταντίνα Δρόσου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Κωνσταντίνα Δρόσου της Σχολής Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αρχαιολογικό περιοδικό Journal of Archaeological Science: Reports, μελέτησαν δείγματα μιτοχονδριακού DNA και DNA του χρωμοσώματος Υ.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε μούμια τέτοια συνδυαστική γενετική ανάλυση. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια μητέρα, αλλά αποκάλυψε ότι είχαν διαφορετικό πατέρα.

Όπως δήλωσε η Δρόσου, «ήταν ένα μακρύ και εξαντλητικό ταξίδι μέχρι τα ευρήματά μας, αλλά τελικά φθάσαμε σε αυτά. Είμαι ευγνώμων που καταφέραμε να προσθέσουμε ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό κομμάτι στο μεγάλο παζλ της ιστορίας, και είμαι βέβαιη ότι τα αδέλφια θα ήταν πολύ περήφανα για μας. Αυτές ακριβώς οι στιγμές είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε στο αρχαίο DNA».

Η Κ. Δρόσου αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πήρε το διδακτορικό της στη Βιομοριακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 2016, και έκτοτε είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του ίδιου πανεπιστημίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.