16 Ιανουάριος 2018, 20:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 19:44

Η πρώτη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας σφραγίστηκε με σειρά συμφωνιών

  • Η πρώτη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας σφραγίστηκε με σειρά συμφωνιών
    Από αριστερά: Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας

Οι σημερινές διευρυμένες συνομιλίες στη Λευκωσία ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, με επικεφαλής τους ηγέτες των τριών χωρών, τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Αλέξη Τσίπρα, και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, ολοκληρώθηκαν με το «σφράγισμα» σειράς συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης και επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ Λευκωσίας-Αθήνας-Αμάν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο βασιλιάς Αμπντάλα επικεντρώθηκαν στο Προσφυγικό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, ενώ υπέγραψαν συμφωνίες διευρυμένης συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η γεωργία. Ειδικότερα, υπεγράφησαν ανάμεσα στις τρεις χώρες:

  • Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Συμφωνία για την αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την προώθηση της αποκατάστασής της.
  • Διευθέτηση για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.
  • Διευθέτηση για την αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών από Κύπρο και Ελλάδα για υπηρεσία τους σε υπό ιορδανική σημαία πλοία.


Δείτε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα, Αναστασιάδη και βασιλιά Αμπντάλα Β΄
στο πλαίσιο της 1ης Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας

Κατά το γεύμα των τριών ηγετών συζητήθηκαν οι σχέσεις της Ιορδανίας με την ΕΕ, ενώ όπως είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, έγινε ενημέρωση και για το Κυπριακό.