16 Ιανουάριος 2018, 16:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 17:10

«Καταπίεσε» το φτέρνισμά του και έπαθε ρήξη λάρυγγα!

  • «Καταπίεσε» το φτέρνισμά του και έπαθε ρήξη λάρυγγα!
    (Φωτ.: αρχείο Flickr / Allan Foster)

Είναι συνήθεια αρκετών ανθρώπων, ωστόσο οι γιατροί προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού. Όταν κάποιος θέλει να φτερνιστεί δυνατά και ταυτόχρονα κρατάει σφιχτά κλειστά τη μύτη και το στόμα του τότε είναι πολύ πιθανό να τραυματιστεί σοβαρά, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μάλιστα επικαλούνται την περίπτωση ενός 34χρονου από το Λέστερ της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, πήγε στο νοσοκομείο με ρήξη λάρυγγα.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports αναφέρεται ότι όταν κάποιος «καταπιέζει» ένα φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά του (π.χ. να πάθει διάτρηση τυμπανικού υμένα), ή ακόμα και να πάθει ρήξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο.

Στην περίπτωση του 34χρονου η πίεση που δεν εκτονώθηκε με το φτέρνισμα προκάλεσε ρήξη των μαλακών ιστών του λάρυγγα. Ο Βρετανός περιέγραψε ότι ένιωσε «σαν κάτι να πετάγεται» μέσα στο λαιμό, του και ότι στη συνέχεια αισθάνθηκε πόνο και δεν μπορούσε να καταπιεί και να μιλήσει. Η ακτινογραφία έδειξε ότι ο αέρας έβγαινε από την τραχεία προς τον μαλακό ιστό μέσω της «ρωγμής». Προκειμένου να γίνει επούλωση ο άτυχος άνδρας τρεφόταν για επτά μέρες με σωλήνα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι παρότι το περιστατικό του 34χρονου Βρετανού είναι ασυνήθιστο και σπάνιο, ωστόσο τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.