16 Ιανουάριος 2018, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 19:42

Η 92χρονη Κίτσα Κοσκερίδου ξυπνά μνήμες ξεριζωμού στην κοπή πίτας του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (βίντεο)

  • (Βίντεο: mavridis konstantinos)

Μια ιδιαίτερη έκπληξη επιφύλασσε ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτάς του, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Η 92χρονη Κυριακή (Κίτσα) Κοσκερίδου, μέλος του Συλλόγου και άξιο παράδειγμα εθελοντισμού και αλληλοβοήθειας, ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης ζωντανεύοντας στους εκατοντάδες θεατές μνήμες Γενοκτονίας και ξεριζωμού.

Στο αμφιθέατρο δεν υπήρχε ούτε μία κενή θέση!

Την εκδήλωση άνοιξε ο ιερέας που ευλόγησε τη βασιλόπιτα και αργότερα το λόγο πήρε η πρόεδρος Σοφία Τουμανίδου η οποία ευχήθηκε στον κόσμο καλή χρονιά και έκοψε την πίτα. Η πρόεδρος δεν παρέλειψε ωστόσο να ακολουθήσει όλο το καθιερωμένο τελετουργικό όπως ακριβώς γίνονταν στον Πόντο: πέταξε στις τέσσερις γωνιές ξηρούς καρπούς, σημάδι καλοτυχίας για τη νέα χρονιά.


(Φωτ.: Γρηγόρης Τσιουμάρης)

Μετά τη χορωδία του Συλλόγου, η οποία τραγούδησε τα ποντιακά κάλαντα, στο βήμα ανέβηκε η γλυκύτατη Κίτσα Κοσκερίδου, με καταγωγή από τον Πόντο. «Είμαι πολύ συγκινημένη που με τιμά ο Σύλλογος. Οι γονείς μου ήρθαν από την πατρίδα γυμνοί, όμως μαζί τους έφεραν το μεγαλείο της πίστεως και του ποντιακού ελληνισμού», ανέφερε η γερόντισσα. Η εκδήλωση έκλεισε με την Κ. Κοσκερίδου να ερμηνεύει μέρος της Αγίας Γραφής στην ποντιακή διάλεκτο, με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη της.