16 Ιανουάριος 2018, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 11:39

Στη βόρεια Ελλάδα οι 410 τόνοι εκρηκτικών του Andromeda

  • Στη βόρεια Ελλάδα οι 410 τόνοι εκρηκτικών του Andromeda
    Το Andromeda στο λιμάνι του Ηρακλείου

Το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των εκρηκτικών από το Andromeda, το πλοίο με τους 410 τόνους εκρηκτικών που βρίσκεται εδώ και μέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θα γίνει σε ειδική αποθήκη του στρατού ξηράς, πιθανόν στη βόρεια Ελλάδα και κατά πάσα πιθανότητα στις Σέρρες.

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα οι οκτώ ναυτικοί του φορτηγού πλοίου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος θεωρούν ότι το πλοίο-βόμβα θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία για τη συγκεκριμένη χώρα που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το Andromeda βρισκόταν σε «ομηρία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα. Οι εταιρείες αυτές δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη προκειμένου να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το Adromeda είχε κάνει μια διαδρομή Πορτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσό, Καλούς Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία», υποστήριξε. Ναυτικός πράκτορας που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της Adromeda να βρει ασφαλές λιμάνι είπε ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

Από τη μεριά του ο συνήγορος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής.