16 Ιανουάριος 2018, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 09:17

Σεισμολόγοι: Περιμένουμε κι άλλο σεισμό ανάλογου μεγέθους

  • Τουρκία: Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών ανατολικά του Ντενιζλί
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αν και μεγέθους μόλις 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός που σημειώθηκε χθες το βράδυ λίγο πριν από τις 22:30 τρόμαξε τους Αθηναίους. Το γεγονός ότι ήταν επιφανειακός και είχε διάρκεια τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό με αποτέλεσμα αρκετοί Αθηναίοι να ανησυχήσουν. Οι σεισμολόγοι πάντως εκτιμούν πως ο χθεσινοβραδινός σεισμός είναι μάλλον κύριος αλλά και ότι είναι πιθανό να σημειωθεί κι άλλος ανάλογου μεγέθους!

Σε κάθε περίπτωση εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είπε πως «περιμένουμε και θέλουμε έναν σεισμό παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό». Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία, διευκρίνισε πως «η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως η συγκεκριμένη δόνηση «συνδέεται με την προσεισμική ακολουθία της 9ης Ιανουαρίου». Τη νύχτα, είπε, το Γεωδυναμικό κατέγραψε τουλάχιστον 15 σεισμούς, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 2,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και τόνισε πως δεν παρατηρήθηκε μετατόπιση προς άλλα ρήγματα. Ο Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε την έως τώρα ακολουθία «πολύ φυσιολογική», ενώ δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει σεισμός ίδιου μεγέθους. «Αν υπάρξει και πάλι κάποια παύση, όπως στις 9 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε ότι μπορεί να έρθει κι άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ» πρόσθεσε.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας διευκρίνισε πως είναι πιθανός ένας σεισμός της ίδιας τάξης, δηλαδή 4,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ ή και λίγο μεγαλύτερος. «Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε. Η περιοχή, είπε, «δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή. Αυτό είναι ενθαρρυντικό ότι θα σβήσει η ακολουθία».