15 Ιανουάριος 2018, 23:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 22:18

Το 5ο μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως εξορύχτηκε στο Λεσότο

  • Το 5ο μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως εξορύχτηκε στο Λεσότο
    (Φωτ.: Gem Diamonds)

Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον πλανήτη εξορύχτηκε στο Λεσότο της Νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε η βρετανική μεταλλευτική εταιρία Gem Diamonds. Το διαμάντι 910 καρατίων μπορεί να κοστίζει έως 33 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Liberum Capital Μπεν Ντέιβις.

Το διαμάντι αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στο ορυχείο του Λέτσενγκ και είναι το 5ο μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως.

«Από τότε που η Gem Diamonds απέκτησε το ορυχείο του Λέτσενγκ το 2006, παράγει μερικά από τα σημαντικότερα διαμάντια στον κόσμο. Το εξαιρετικής καθαρότητας αυτό διαμάντι είναι εντούτοις το μεγαλύτερο που έχει εξορυχτεί μέχρι σήμερα από το ορυχείο Letseng και δείχνει την ποιότητά του», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Κλίφορντ Έλφικ. Η ανακάλυψη αυτή ενθουσίασε σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τη μετοχή της Gem Diamonds να καταγράφει άνοδο 14%.

Το βασίλειο του Λεσότο αποτελεί έναν μικρό θύλακα στην καρδιά της Νότιας Αφρικής με πληθυσμό 2 εκατομμύρια και είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Η κυβέρνησή του έχει στην κατοχή της ένα μικρό ποσοστό μετοχών στο ορυχείο του Λέτσενγκ, στο οποίο έχουν βρεθεί μεγάλα διαμάντια τα τελευταία χρόνια.

Το μεγαλύτερο διαμάντι παγκοσμίως είναι το Cullinan 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Κόπηκε σε τεράστιες πέτρες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες κοσμούν το σκήπτρο της βασίλισσας της Αγγλίας και το αυτοκρατορικό στέμμα που περιλαμβάνονται στα κοσμήματα του Στέμματος της Βρετανίας, τα οποία φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου. Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, βάρους 1.111 καρατίων, εξορύχτηκε το 2015 από ορυχείο στην Μποτσουάνα.