3 Δεκέμβριος 2013, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:48

Επέλαση χιονιά - Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες από την κακοκαιρία

  • Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία

Επέλαση χιονιά. Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες από την κακοκαιρία

Ο πρώτος φετινός χιονιάς έφτασε καβάλα σε 10 μποφόρ βοριά με κύριο χαρακτηριστικό την βουτιά του υδραργύρου κατά 10 βαθμούς κελσίου.

Χιονόνερο πέφτει στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιονίζει στο Μέτσοβο, στο Περτούλι, στα βουνά της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή στην Οίτη, στη Γκιώνα, τον Παρνασσό, στα Βαρδούσια, στον Τυμφρηστό. Εχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους στα πελάγη με συνέπεια να έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια πλοίων.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες θα πλήξει περισσότερο την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Πελοπόννησο και την Αττικοβοιωτία. Χιόνια περιμένουμε κυρίως στις περιοχές από τον Ολυμπο και κάτω, στην Όσσα, στο Πήλιο βέβαια, στα βουνά της Οιτης, στο Καλλίδρομο, στον Παρνασσό και στα Βαρδούσια. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα ενώ το βράδυ θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές γύρω από αυτά τα βουνά.

Καταιγίδες περιμένουμε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, στα Κύθηρα, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο. Στη δυτική Ελλάδα τα πράγματα θα είναι καλύτερα με λίγες βροχές στη δυτική Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στην Πίνδο βέβαια, αλλά τα χιονια εκεί λιγότερα παρά το γεγονός οτι θα χιονίσει στις ορεινές και τις ημιορεινές πόλεις αυτών των περιοχών.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί παντού, φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Ιόνιο, αλλά στο Αιγαίο φτάνουν τα 7 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 εως 6 βαθμούς, στα ανατολικά κεντρικά ηπειρωτικά από 6 εως 11 βαθμούς, στα δυτικά κεντρικά ηπειρωτικά από 6 εως 14 βαθμούς και στα νησιά, δηλαδή την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 13 από 16 με 17 βαθμούς κελσίου.

Στο μάτι του χιονιά και η Αττική - Στα λευκά θα ντυθεί η Πάρνηθα

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονόνερο αρχικά στα βόρεια του νομού. Χιόνια θα πέσουν από το μεσημέρι και μετά στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα και το βράδυ θα χιονίσει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω απο 600 μέτρα κυρίως στα υπερβόρεια προάστια, δηλαδή στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στο Καπανδρίτι και στις περιοχές γύρω από την Πάρνηθα ενώ χιονια θα πέσουν και στην κορυφή της Πεντέλης. Χιόνια στην Αττική περιμένουμε και σε χαμηλοτερου υψόμετρου περιοχές όπως στα Δερβενοχώρια, στη Χασιά και στις περιοχές που συνορεύουν με τη Βοιωτία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς κελσίου, θα πέσει δηλαδή 8 με 9 βαθμούς σε σχέση με εχθες.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις, πρώτα στα γύρω ορεινά και αργότερα και σε ημιορεινές περιοχές από 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Ωστόσο η χιονοπτωση το απόγευμα θα σταματήσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 4 εως 6 βαθμούς κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Από τα ανατολικά και βόρεια περιμένουμε νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στην Πελοπόννησο κυρίως στην περιοχή του Ταυγετου και του Πάρνωνα και στις ημιορεινές περιοχές των βουνών αυτών. Επίσης στην Κρήτη, θα χιονίσει στον Ψηλορείτη, στα Λευκά Όρη και τα Λασιθιώτικα.

Στα ανατολικά περιμένουμε βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες που θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο με τάσεις εξασθένισης. Ο υδράργυρος σε πτώση ενώ σε πολλές περιοχές θα σημειωθεί παγετός τις πρωϊνές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -4 εως 10 βαθμούς, στα ανατολικά κεντρικά ηπειρωτικά από 2 εως 12 βαθμούς, στα δυτικά κεντρικά ηπειρωτικά από 4 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 17 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχή στα πεδινά, χιονόνερο και λίγα χιόνια το πρωί στα βουνά ωστόσο ο καιρος θα βελτιωθεί απο το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ αλλά στα ανατολικά του νομού θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 εως 10 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά, ωστόσο γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1εναν εως 7 βαθμούς κελσίου.

Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με μεγάλη διάρκεια από το Σάββατο

Βελτίωση του καιρού περιμένουμε απο την Πέμπτη η οποία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή. Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις περιμένουμε από το Σάββατο. Μάλιστα το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει πολλές ημέρες.

Πηγή: newsit.gr