15 Ιανουάριος 2018, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 21:15

Με 154 «ναι» πέρασε το Πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης

  • Στη Βουλή μεταφέρεται από σήμερα η σύγκρουση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου), το Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι). Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

  • η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα,
  • το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»,
  • το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών»,
  • η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα,
  • ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «όχι σε όλα και «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες,
  • η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ψήφισε «ναι» σε όλα.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και 'Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Θυελλώδης συζήτηση
Η σημερινή συζήτηση ήταν θυελλώδης. Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους με βαρείς χαρακτηριστισμούς. Οι διατάξεις για τις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα, και τους πλειστηριασμούς ανέβασαν το θερμόμετρο στη Βουλή. Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Το απόγευμα έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αντιδρώντας στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και δεν έλειψαν τα επεισόδια.