15 Ιανουάριος 2018, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 17:24

Μήνυμα Παυλόπουλου για το Σκοπιανό: Να μην μείνουν ανοιχτά ζητήματα συνόρων

  • Παυλόπουλος: Οι ηρωικοί πρόγονοί μας διδάσκουν να υπερασπιζόμαστε ενωμένοι την πατρίδα
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί για την πΓΔΜ θα πρέπει να είναι και σύμφωνο με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το διεθνές κεκτημένο, αλλά ότι θα πρέπει, κυρίως, να σέβεται την Ιστορία και να μην εμπνέει αλυτρωτικές τάσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο συνάντησής του με στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να μην στέκεται εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπογράμμισε, η προϋπόθεση είναι το όνομα που θα επιλεγεί για το γειτονικό κράτος.

«Γιατί είναι λάθος να πιστεύουμε ότι, ξέρετε, η σημασία του ονόματος ενός μικρού κράτους δεν δημιουργεί προβλήματα. Είναι λάθος», τόνισε. Όπως εξήγησε, η ονομασία δεν θα πρέπει να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων. «Τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν. Κανένα όνομα δεν μπορεί να επιλεγεί που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή των συνόρων», συμπλήρωσε.

Παυλόπουλος: Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού της Ιστορίας αλλά και του σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου. «Αν δεν τις κάνει, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες. Όχι η Ελλάδα», κατέληξε.