16 Ιανουάριος 2018, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2018, 15:16

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης παρουσιάζει τον ελληνόγλωσσο πλοηγό του μουσείου για το Ναζισμό – Το pontos-news.gr θα είναι εκεί!

  • Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης παρουσιάζει τον ελληνόγλωσσο πλοηγό του μουσείου για το Ναζισμό – Το pontos-news.gr θα είναι εκεί!
    (Φωτ.: nurnberg.de)

Στα τεσσαρακοστά του γενέθλια, τον Δεκέμβρη του 2016, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario μάς εξέπληξε απολογούμενος «για όσα δεν έπραξε ενώ μπορούσε, για όσα δείλιασε και δεν είπε, για όσα κλήθηκε και δεν πρόκανε. Για τις φορές που ’βλεπε Τούρκους στις κορδέλες της Bosch και όχι Ρωμιούς του Πόντου, [...] για τα ολοκαυτώματα και τα χρέη που δεν κουβέντιασε στη γλώσσα των Αλαμανών, για τις γενιές που δεν φίλιωσε με τη σοφία της Γραμματείας, τα θάρρητα της εξωστρέφειας και το Λόγο του Πολίτη, για τις γενιές που βόλεψε με εθνοδογματισμούς, αυταρέσκειες και ιδεοληπτικές παραμυθίες».

Δεν πέρασε όμως ούτε χρόνος από τότε, κι ο Cardinal Bessario επανόρθωσε εμπράκτως.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 περήφανος ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας εμβληματικής έκδοσης στην οποία η γλώσσα των Ρωμιών στέκεται δίπλα στη γλώσσα των Αλαμανών. Πρόκειται για τον ελληνόγλωσσο πλοηγό επισκέπτη του Dokuzentrum Nürmberg, ενός από τα σημαντικότερα μουσεία αναφορικά με το Ναζισμό παγκοσμίως, και αναμφισβήτητα ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νυρεμβέργης.


Από το εσωτερικό του μουσείου (φωτ.: commons.wikimedia.org)

Ο ΣΠΝ απηύθυνε προς το pontos-news.gr πρόσκληση να παρευρεθεί στην παρουσίαση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος, και θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στις άοκνες προσπάθειές του να την αποδεχτούμε. Με τη σειρά μας ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Λαμπρόπουλο να μας πει δυο κουβέντες ενόψει της παρουσίασης/ημερίδας, αλλά και για όσα προηγήθηκαν και όσα έπονται.

Πρόθυμος, συνεπής και χειμαρρώδης, ο Δ. Λαμπρόπουλος μάς απάντησε ως εξής:

Norimberga AD MMXVIII
Ο ΣΠΝ οφείλει να ευχαριστήσει τη συντακτική ομάδα του pontos-news.gr για την αποδοχή της στο κάλεσμα παρουσίας στην επικείμενη ημερίδα της 18/01/2018, στην οποία ενώπιον εκπροσώπων του Δήμου Νυρεμβέργης και μιντιακών μέσων της Βαυαρίας θα γίνει η επίσημη «πρώτη» του ελληνόγλωσσου πλοηγού επισκέπτη για το μουσείο Dokuzentrum Nürmberg.

Πρόκειται περισσότερο για παραδοχή της ευσεβούς αγωνίας του ίδιου του μέσου να καταγράφει στιγμιότυπα πολιτικοκοινωνικού ακτιβισμού, κάτι σαν βασκανία στις εσωστρεφείς αυτοαναφορές του «χώρου», τις αυταπάτες των παραγοντιζόμενων προσώπων σε αυτόν και την κακοποίηση της αισθητικής στην εξαμβλωματική αγορά του καλλιτεχνικού χώρου με το σουρεάλ χρηματιστήριο.

Η πρωτοβουλία μας, η οποία τυγχάνει κολακευτικής προβολής στα φόρα της Νυρεμβέργης, και στηρίχτηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο, δεν ορίζει απλώς την ελληνική γλώσσα ως κυρίαρχα δικαιοδοτημένη από την Ιστορία να πλοηγήσει έναν επισκέπτη στο μουσείο αναφοράς στη ναζιστική περίοδο της Ευρώπης, αλλά εγκαθιστά στις προθήκες του μουσείου έναν αδιάλειπτο πομπό παραγγελμάτων εγρήγορσης έναντι του νεοναζισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στις κοινωνίες μας, ενώ μας υποχρεώνει στη διεπιστημονική έρευνα των αγνώστων στις συνειρμικές ακολουθίες: Κάιζερ-Κεμάλ-Χίτλερ-γενοκτονίες-ολοκαυτώματα-Αναγνώριση.

Ποντιακά σωματεία: Το ισχυρότερο εν δυνάμει (πλην εν υπνώσει) ανθρωποδίκτυο Ελλήνων στον κόσμο.

Μια άσβεστη λυχνία στην είσοδο του Dokuzentrum Nürnberg θα φιλολογεί μνημονεύοντας την Ελλάδα θύμα της ναζιστικής λαίλαπας, θα τεχνουργεί έναν δούρειο ίππο της ρητορικής των κατοχικών αποζημίωσεων, θα προτρέπει τα σωματεία των Ποντίων –το ισχυρότερο εν δυνάμει (πλην εν υπνώσει) ανθρωποδίκτυο Ελλήνων στον κόσμο– σε πολιτική χειραφέτηση και πολιτισμικό αντάρτικο στην Ευρώπη, και θα δασκαλεύει τις θεμελιώδεις μας υποχρεώσεις, για μια ενδοσκόπηση και ένα μανιφέστο αυτοπροσδιορισμού των Ποντίων στη σκηνή της σύγχρονης Ιστορίας.

Θέλοντας να εμπιστευτούμε στην εχεμύθεια του αναγνώστη τη μύχια γνώση και επιδίωξή μας για τις εν λόγω δράσεις, δηλώνουμε πως όχι, δεν πρόκειται να φανεί χρήσιμο σχεδόν σε κανέναν επισκέπτη (ελάχιστοι από τους 15.000 Έλληνες επισκέπτονται τα μουσεία της Νυρεμβέργης), ούτε πρόκειται να παραδειγματίσουμε τις πλειοψηφίες των τροφίμων Facebook παραγόντων και αδελφών σωματείων – αυτές θα συνεχίσουν να αφιερώνουν χαυνωμένα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως σπονδή σε καλλιτεχνικά πατάρια και φολκλορικές αφέλειες, όταν η ακαδημαϊκή έρευνα των υποθέσεών μας, η συγγραφή και αγωνία των πνευματικών μας μελών και οι ανάγκες σύγχρονου μάρκετινγκ των εκδοχών μας εκλιπαρούν για ελάχιστα ευρώ συνδρομής και μιας αλληλέγγυας ματιάς.

Η ανομολόγητη δικαίωσή μας θα ’ναι πως το λογότυπο του Βησσαρίωνα, στην ελληνική γλώσσα, με τσαμπουκά θα καυχιέται από τις βιτρίνες του μουσείου στους 300.000 επισκέπτες του:

«Ναι ρε κουφάλες, είμαστε κι εμείς εδώ...»!

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario – Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος

_____
Υ.Γ.: Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης ως νομοτελειακά επόμενη δράση φιλοδοξεί την έκδοση του ελληνόγλωσου πλοηγού επισκέπτη και της αίθουσας 600 («Saal 600»), της εμβληματικής δηλαδή δικαστικής αίθουσας στην οποία έγιναν οι περίφημες Δίκες της Νυρεμβέργης.

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ18
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2018
16:00
Μια σπουδαία πρωτοβουλία που φέρνει την ελληνική γλώσσα στο προσκήνιο.