15 Ιανουάριος 2018, 13:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 13:22

Πούτιν: Ο κομμουνισμός «θρησκεία» παρόμοια με το χριστιανισμό!

  • Πούτιν: Ο κομμουνισμός «θρησκεία» παρόμοια με το χριστιανισμό!
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί την πανηγυρική δοξολογία στο ναό Πρωτάρχου στις Καρυές του Αγίου Όρους, τον Μάιο του 2016 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης / Pool)

Κατάφερε να προκαλέσει σάλο προτού ακόμα προβληθεί ολόκληρη. Ο λόγος για τη συνέντευξη του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ Βαλαάμ, η οποία περιλαμβάνει τη δήλωση ότι «η κομμουνιστική ιδεολογία έχει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν οι θρησκείες, καθώς βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην ισότητα και την αδελφοσύνη». Μάλιστα εκτός από τη σύγκριση του κομμουνισμού με το χριστιανισμό συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε στη σύγκριση του μαυσωλείου του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία με τα λείψανα των αγίων που βρίσκονται στο Άγιον Όρος.

Μέρος της συνέντευξης για το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Η πίστη μάς συντρόφευε πάντα και γινόταν ακόμα πιο ισχυρή κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας αντιμετώπιζαν δύσκολους καιρούς. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι μάχιμου αθεϊσμού κατά τις οποίες οι ιερείς διώκονταν και οι εκκλησίες καταστρέφονταν, αλλά παράλληλα γεννιόταν μια νέα θρησκεία, η κομμουνιστική ιδεολογία, που μοιάζει στην ουσία πολύ με το χριστιανισμό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, όλες οι αξίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή περιλαμβάνονται και στην κομμουνιστική ιδεολογία. Μάλιστα, ειδικά για τον ηθικό κώδικα της οικοδόμησης του κομμουνισμού σημειώνει ότι είναι ένα απόσπασμα από τη Βίβλο, και ότι «τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε».

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του Βλαντίμιρ Λένιν με τους αγίους της ορθόδοξης Εκκλησίας, η επίμαχη απάντηση στη συνέντευξη έχει ως εξής: «Η σορός του Λένιν τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο. Πώς διαφέρει αυτό από τα λείψανα των αγίων της ορθόδοξης Εκκλησίας και της χριστιανοσύνης γενικότερα; Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση στη χριστιανική πίστη. Αν πάει όμως κάποιος στο Άγιον Όρος θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί. Υπάρχουν και εδώ, στη χώρα μας».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο. «Επανειλημμένα έχει κάνει δηλώσεις για το θέμα αυτό και δεν βλέπουμε να υπάρχει κάτι το νέο το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει συζητήσεις», τόνισε.