15 Ιανουάριος 2018, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 13:38

Το Φεστιβάλ Καλαντάρ' στη Λιβερά του Πόντου, και οι Μωμόγεροι

  • Το Φεστιβάλ Καλαντάρ' στη Λιβερά του Πόντου, και οι Μωμόγεροι
    (Φωτ.: ogunhaber.com)

Άντρες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, και παιδιά ντυμένα με τοπικές ενδυμασίες και με ζωγραφισμένα πρόσωπα κατέκλυσαν την περιοχή της Ματσούκας του Πόντου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλαντάρ’ το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου. Στον Εύξεινο Πόντο την βραδιά αυτή οι κάτοικοι που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο γιορτάζουν την αρχή του νέου έτους αναβιώνοντας ένα έθιμο 3.000 ετών το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο από τους κατοίκους της περιοχής.

Φέτος την πομπή στη Λιβερά συνόδευσαν οι Μωμόγεροι του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» με αρχηγό τον Κώστα Αλεξανδρίδη.

«Παιδιά και νέοι των χωριών της περιοχής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, χορεύοντας με τη συνοδεία της λύρας, γυρνούσαν στα σπίτια. Μαζί τους είχαν και μια σακούλα με ένα σκοινί. Όταν έφταναν στην πόρτα πετούσαν μέσα στο σπίτι τη σακούλα και οι νοικοκυραίοι έβαζαν μέσα κόλλυβα (καλαμπόκι), φουντούκια, καρύδια και φρούτα. Στο τέλος, όταν είχαν γυρίσει όλα τα σπίτια, γλεντούσαν κι έτρωγαν ό,τι είχαν μαζέψει. Ό,τι περίσσευε το μοιράζονταν. Αυτό το έθιμο αναβιώσαμε και φέτος στο χωριό Λιβερά της Ματσούκας» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Φιράτ Εσμέρ, σκηνοθέτης από τη Ματσούκα και μέλος της οργανωτικής επιτροπής για την αναβίωση του εθίμου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ματσούκας.


(Φωτ.: aa.com.tr)

Ένα χρόνο μετά την επίσημη εγγραφή του δρώμενου των Μωμόγερων στον κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, και μετά από επτά χρόνια, το δρώμενο παρουσιάστηκε ξανά στην πατρίδα του, τον Πόντο. Σύμφωνα με πληροφορίες του pontos-news.gr, το Σωματείο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» προσκλήθηκε από την τοπική κοινότητα με σκοπό να παρουσιαστεί το δρώμενο τη βραδιά Καλαντάρ’.