15 Ιανουάριος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 14:25

Νότης Μαριάς: Καμιά υποχώρηση στο Σκοπιανό

  • Δ. Καμμένος: Ιστορική ήττα για την Ελλάδα η χρήση του όρου «Μακεδονία»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με αυτόν τον τίτλο το γραφείο του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζονται τα ιστορικά στοιχεία και οι ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν κατά καιρούς.

Γράφει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής:

Καθώς πολύ μελάνι έχει χυθεί τις τελευταίες ημέρες για το Σκοπιανό, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ορισμένες από τις ελληνικές θέσεις οι οποίες διατυπώθηκαν επίσημα στα διάφορα διπλωματικά και δικαστικά φόρα στη δεκαετία του ’90, όταν άρχισε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως ανεξάρτητο μόρφωμα.

Καθώς λοιπόν κατά τη διάρκεια του 1991 ΗΠΑ και Γερμανία προκάλεσαν τη διάσπαση της Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, στις 25 Ιουνίου 1991 Σλοβενία και Κροατία κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ακολούθησαν τα Σκόπια στις 17 Σεπτεμβρίου 1991 κατόπιν δημοψηφίσματος που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 16 Οκτωβρίου, οπότε πλέον μόνο η Σερβία με το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο παρέμειναν τότε ως ενιαίο τμήμα.

Ευθύς εξαρχής η ελληνική πλευρά αντέδρασε στην καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια τα οποία εμφανίστηκαν στο διεθνές στερέωμα ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι ενέργειες των Σκοπίων δημιούργησαν κλίμα εντάσεως με την Ελλάδα καθώς πολύ σωστά θεωρήθηκαν από τον ελληνικό λαό ενέργειες εχθρικές και προκλητικές, που υπονόμευαν όχι μόνον τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και την ιστορία και την παράδοση ολόκληρης της Βαλκανικής.

Η άποψη της Ελλάδος συμπυκνώθηκε στα εξής: Ότι καθώς το μόρφωμα των Σκοπίων χαρακτηρίζεται από μεγάλη εθνική ανομοιογένεια η εκεί πολιτική ηγεσία προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα είδος εθνικής ταυτότητας, με σκοπό να συνενώσει τον ετερογενή σκοπιανό πληθυσμό καλλιεργώντας μια δήθεν μακεδονική συνείδηση. Στο πλαίσιο αυτό τα Σκόπια εμφανίζονται ως δήθεν κληρονόμοι του αρχαίου Βασιλείου του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. [...]

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο Τύπου ΕΔΩ.