15 Ιανουάριος 2018, 08:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2018, 12:11

Οι Μωμόγεροι με αρχηγό τον Κ. Αλεξανδρίδη «άλωσαν» το Βάιμπλινγκεν (φωτο)

  • Οι Μωμόγεροι με αρχηγό τον Κ. Αλεξανδρίδη «άλωσαν» το Βάιμπλινγκεν (φωτο)

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 η καταρρακτώδης βροχή των προηγούμενων ημερών στο Βάιμπλινγκεν σταμάτησε. Λες κι ο καιρός «συμμάχησε» με τον Σύλλογο Ποντίων Βάιμπλινγκεν (Waiblingen) «Οι Αργοναύτες», που διοργάνωσε και φέτος το έθιμο των Μωμόγερων

Στην πλατεία του δημαρχείου της πόλης, συγκεντρώθηκε κόσμος και περίμενε με ανυπομονησία τους Μωμόγερους, που αποδείχθηκαν... Άγγλοι στο ραντεβού τους! Στις 2 το μεσημέρι, όπως είχε αναγγελθεί, οι Μωμόγεροι με αρχηγό και συντονιστή του δρωμένου τον Κώστα Αλεξανδρίδη, καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους και τους έδωσαν μια σύντομη περιγραφή του εθίμου, στα ελληνικά αλλά και στα γερμανικά. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αρχηγός Μωμόγερος Κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του εθίμου με την ένταξή του στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Στη συνέχεια, σφυρίζοντας, κήρυξε την έναρξη... Αρς!

Όπως γίνεται στην Ελλάδα, στις 6 Ιανουαρίου, έτσι και στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Βάδη-Βυρτεμβέργη γιορτάζονται τα Θεοφάνια. Το κέντρο της παλιάς πόλης έμοιαζε ερημωμένο, χωρίς παζάρι και με κλειστά τα μαγαζιά. Ξαφνικά, τα πλακόστρωτα στενά γέμισαν φωνές, κραυγές, θορύβους από κουδούνια, βήματα χορού, ρυθμικούς χτύπους νταουλιού και αγγείου. Το πλήθος ακολουθούσε τους δώδεκα «ιερείς» και τη θεατρική ομάδα, που κατηφορίζοντας την οδό Kurze Straße, επισκέφτηκαν σατιρίζοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας, σπίτια μελών και φίλων του συλλόγου, οι οποίοι υποδεχόντουσαν το πλήθος με διάφορα εδέσματα και κεράσματα. 

Στη συνέχεια, ανηφορίζοντας την οδό Lange Straße η πομπή κατέληξε μπροστά στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Και κάπου εκεί ο ήλιος έδυσε και ολοκληρώθηκε το εντυπωσιακό δρώμενο, που έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας.  

Gallery
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ06
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2018
14:00
Από τον τοπικό Σύλλογο Ποντίων οι «Αργοναύτες».