14 Ιανουάριος 2018, 20:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2018, 20:44

Αλλαγή φρουράς στην Ακαδημία Αθηνών

  • Στους καθηγητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως 19 Έλληνες
    Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών

Την ερχόμενη Τρίτη (16/1/2018), σε πανηγυρική συνεδρία, θα γίνει η αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, τέως πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος θα παραδώσει την προεδρία στον νέο πρόεδρο της Ακαδημίας για το 2018, καθηγητή Αντώνη Κουνάδη, τον 93ο πρόεδρο από ιδρύσεως της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926, με πρώτο πρόεδρο τον γεωλόγο Φωκίωνα Νέγρη.

Το ανώτατο αυτό πνευματικό ίδρυμα έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των καλών τεχνών, την έρευνα των στοιχείων και των προϊόντων της γης, την επιστημονική υποστήριξη και ενίσχυση της γεωργίας, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας κλπ. Αποτελείται από 60 τακτικά μέλη-ακαδημαϊκούς των τριών τάξεων: α) των θετικών επιστημών (25 μέλη), β) των γραμμάτων και καλών τεχνών (20), γ) των ηθικών και πολιτικών επιστημών (15). Κάθε τάξη προκηρύσσει ετησίως βραβεία επί συναφών προς την αποστολή της θεμάτων.


Αντώνης Κουνάδης, ο 93ος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 

Από το 1926 πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες από την προεδρία της Ακαδημίας: ο διαπρεπής γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζηδάκις, ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, οι πρόεδροι της Δημοκρατίας Κων. Τσάτσος και Μιχαήλ Στασινόπουλος, οι πρωθυπουργοί Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας και Λουκάς Παπαδήμος. Επίσης, μεγάλοι φιλόσοφοι, ιστορικοί, συγγραφείς, επιστήμονες, όπως οι  Ιωαν. Θεοδωρακόπουλος, Σπ. Μελάς,  Γρ. Κασιμάτης, Διον. Ζακυνθινός, Πέτρος Χάρης, Κων. Δεσποτόπουλος, Σπυρ. Μαρινάτος, Σωκρ. Κουγέας, Νικ. Λούρος, Δημ. Αιγινήτης, Παν. Πουλίτσας, Κων. Τρυπάνης, Ιωαν. Πολίτης, Σόλων Κυδωνιάτης, Γρηγ. Σκαλκέας, Κων. Σβολόπουλος, Μεν. Παλλάντιος, Νικ. Κονομής, Δημ. Νανόπουλος, Θαν. Βαλτινός, ο ναύαρχος Ιωαν. Τούμπας, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου και ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας.


Φωκίων Νέγρης, ο 1ος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος
Η περίπτωση του νέου πρόεδρου Αντώνη Κουνάδη ίσως είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. Ένας πρωταθλητής του στίβου και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας να έχει τέτοια τεράστια εξέλιξη στα γράμματα και τις επιστήμες. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στους νέους ο πνευματικός θρίαμβος του παλαιού πρωταθλητή Ελλάδας, πολλές φορές βαλκανιονίκη και μεσογειονίκη στο αγώνισμα της δισκοβολίας.

Είναι ο πρώτος αθλητής και μοναδικός μέχρι σήμερα με μεγάλες επιδόσεις, που έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (το 1999).

Αναδείχθηκε 5ος αθλητής στον κόσμο το 1959 και η Ένωση Αθλητικών Συντακτών τον ανακήρυξε κορυφαίο αθλητή όλων των αθλημάτων. Και θα ανέβαινε στο βάθρο των Ολυμπιονικών, αν δεν τον καθήλωνε σοβαρός τραυματισμός που του στέρησε το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Ο Κουνάδης, παράλληλα με τον αθλητισμό, διακρίθηκε στα μαθήματα θετικής, αλλά και θεωρητικής κατευθύνσεως. Διέπρεψε ως φοιτητής και στη συνέχεια ως καθηγητής του Πολυτεχνείου (πολιτικός μηχανικός EMΠ το 1962 και διδάκτωρ ΕΜΠ το 1970), ενώ ταυτόχρονα ήταν αφοσιωμένος στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στους φίλους του και ιδιαίτερα στον αγαπημένο του «Εθνικό ΓΣ» που τον ανέδειξε ως αθλητή και αργότερα ως πρόεδρό του.


Ο Αντώνης Κουνάδης στην εποχή που διακρίνονταν στον αθλητισμό

Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που έχουν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα. Έχει διακριθεί ιδιαίτερα για το πάθος του στην ελληνική γλώσσα, για το οποίο έχει αναγορευθεί επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Εταιρείας, και επίτιμο μέλος πολλών πνευματικών και πολιτιστικών συλλόγων (ΦΣ Παρνασσός, ΕΕ Ελλήνων Λογοτεχνών, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κ.ά.). Από το νέο μετερίζι, της προεδρίας της Ακαδημίας, θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ακριτική Θράκη και τον δεσμό του με το εκεί Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την προστασία της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα των εθνικών θεμάτων που αφορούν την ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή.

Η αξία του Αντ. Κουνάδη έχει αναγνωρισθεί και από την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αφού είναι επίτιμος καθηγητής και διδάκτωρ τριών πανεπιστημίων. Έχει ανακηρυχθεί μέλος επτά ξένων ακαδημιών, ενώ έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων το Blaise Pascal in Engineering της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (2010).

Από την ελληνική Πολιτεία τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και του Ανώτερου Ταξιάρχη του Βασιλέως Γεωργίου Α΄, ενώ κατέχει και την τιμητική διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής (2014). Επίσης, έχει λάβει το αριστείο του ΣΕΓΑΣ (του οποίου υπήρξε πρόεδρος) το 1994 για την προσφορά του στον αθλητισμό. Η ασυνήθης περίπτωση (μοναδική στον κόσμο) ενός παγκοσμίου εμβέλειας πρωταθλητή και συγχρόνως προέδρου του ανωτάτου πνευματικού ιδρύματος της χώρας θα πρέπει, όπως είπε ο βαλκανιονίκης στο τριπλούν, δικηγόρος Κώστας Σφήκας, να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες!

Κείμενο, φωτογραφίες: Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης.