14 Ιανουάριος 2018, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2018, 00:19

Ο Π. Παυλόπουλος εγκαινίασε τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» στην Πάτρα

  • Ο Π. Παυλόπουλος εγκαινίασε τη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» στην Πάτρα
    (Φωτ.: patrasevents.gr)

Ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα έκανε απόψε από την Πάτρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακαινισμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής πριν από 159 χρόνια (13 Ιανουαρίου 1859). Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, «το πόσο "δεμένοι" είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα εθνικά μας θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Επιπλέον δε, όπως πρόσθεσε, «τα θέματα αυτά είναι και τα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό» και εξήγησε: «Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

»Δεύτερον, του συνόλου του διεθνούς δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λοζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


(Φωτ.: patrasevents.gr)

»Τέταρτον, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων». Εν κατακλείδι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δεκάδες επίσημοι από την πόλη της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής (βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, της εκκλησίας κ.ά.). Ο Θανάσης Στεφανόπουλος, ο άνθρωπος που με δική του πρωτοβουλία και έξοδα έκανε μουσείο το νεοκλασικό κτήριο που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμα που είχε, αλλά και στους λόγους που το υλοποίησε.

Το μουσείο θα λειτουργεί κανονικά, ενώ οι εκδηλώσεις για τα 159 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (14/1).   

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / patrasevents.gr.