14 Ιανουάριος 2018, 00:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2018, 23:50

Mahasweta Devi: Doodle αφιερωμένο στην Ινδή συγγραφέα και ακτιβίστρια

  • Mahasweta Devi: Doodle αφιερωμένο στην Ινδή συγγραφέα και ακτιβίστρια
    Η Mahasweta Devi (φωτ.: EPA / Claudio Onorati)

Στη διάσημη Ινδή Βεγγαλέζα συγγραφέα και κοινωνική ακτιβίστρια Mahasweta Devi είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Αφορμή, η 14η Ιανουαρίου, ημέρα γέννησης της Mahasweta Devi. Της γυναίκας που έδωσε μεγάλο αγώνα για τα φυλετικά δικαιώματα και τη διατήρηση των παραδόσεων των αυτοχθόνων φυλών, και τιμήθηκε με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η Mahasweta Devi γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1926 στην Ντέκα της βρετανικής Ινδίας, σημερινή Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Ο πατέρας της, Manish Ghatak, ήταν γνωστός ποιητής και μυθιστοριογράφος του κινήματος Kallol. Η μητέρα της Mahasweta Devi, η Dharitri Devi, υπήρξε επίσης συγγραφέας και κοινωνικός λειτουργός. Η Mahasweta Devi έγραψε πάνω από 100 μυθιστορήματα και πάνω από 20 συλλογές διηγημάτων. Αρκετά από αυτά μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.

Μετά τις σπουδές της, το 1964 ξεκίνησε να διδάσκει σε κολλέγιο, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, το Jhansir Rani, το 1956. Πολλές φορές ύψωσε το ανάστημά της μπροστά στις αδικίες και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των τοπικών φυλών και υπερασπίστηκε με θέρμη τους ανθρώπους που τέθηκαν στο περιθώριο. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές των Ινδών συγγραφέων και διανοούμενων. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, στην Καλκούτα.

  • Πηγή: wikipedia.org.