13 Ιανουάριος 2018, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2018, 17:38

Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

  • Πέθανε ο Τζίμης Πανούσης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 64 ετών, ο Τζίμης Πανούσης. Ο διάσημος μουσικός, τραγουδοποιός και ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα το μεσημέρι του Σαββάτου στο νοσοκομείο, μετά από καρδιακό επεισόδιο. Ο καλλιτέχνης βρισκόταν στο σπίτι του, από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στον Ερυθρό Σταυρό.

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθει στη ζωή.

Ο γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του καλλιτέχνης, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε καταρρεύσει επί σκηνής στη διάρκεια παράστασής του και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου παρέμεινε μερικές ημέρες. 

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος tzimakospanousis.gr, ο Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στις 12 Φλεβάρη του 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς, τον Θεόδωρο και τη Φωτεινή, στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χολαργό. Πέρα από τη μουσική, έχει ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και λίγο με τον κινηματογράφο. Επίσης, έχει χρηματίσει και συγγραφέας. 

Οι πρώτες του προσπάθειες στο χώρο της μουσικής έγιναν με το σχήμα «Χαρούμενη Κουδουνίστρα» όταν ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο. Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 σχηματίστηκαν οι «Μουσικές Ταξιαρχίες». Από το 1986 ξεκίνησε σόλο καριέρα κάνοντας νέες δισκογραφικές δουλειές.


Απόσπασμα από την πρεμιέρα της παράστασης Masturnation Hellass

Η ιδεολογική στάση του Πανούση και η καυστική του σάτιρα τον είχε φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με το δικαστήριο. Οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη ξεκίνησαν από πολύ παλιά, από το 1980 με μία κατηγορία από το Πλημμελειοδικείο Καρδίτσας για περιύβριση κατά της αρχής. Ακολούθησαν αρκετές δίκες με κύρια κατηγορία την αθυροστομία του αλλά και τον καυστικό του στίχο που έθιγε άμεσα και έμμεσα πρόσωπα και καταστάσεις. 

Το 1997 άρχισε νέος κύκλος δικαστικών αναμετρήσεων, αυτήν τη φορά για συκοφαντική δυσφήμηση, με αντίδικο τον Γιώργο Νταλάρα. Επίσης, ένα εξώφυλλο στο περιοδικό Κλικ το 1999, που έδειχνε τον Τζίμη Πανούση ντυμένο αρχιεπίσκοπο να δαγκώνει ένα μήλο κρατώντας την κιθάρα του ήταν η αιτία για την κατηγορία περί καθύβρισης θρησκεύματος. Επίσης, βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες με την κατηγορία περί προσβολής εθνικού συμβόλου, καθώς και εξύβρισης αστυνομικού (με αφορμή μια τηλεφωνική φάρσα σε συνταξιούχο αστυνομικό).

Ο Τζίμης Πανούσης είχε ένα γιο, τον Άρη, και μια κόρη, τη Φωτεινή.