13 Ιανουάριος 2018, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2018, 14:01

Έρευνα των Τούρκων για το «Andromeda» με τα εκρηκτικά

  • Έρευνα των Τούρκων για το «Andromeda» με τα εκρηκτικά
    Οι κούτες με τις εκρηκτικές ύλες (φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή)

Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Andromeda», που έπλεε στην ανατολική Μεσόγειο από το Νοέμβριο με φορτίο 410 τόνων εκρηκτικά. Το ελληνικό λιμενικό το οδήγησε στο Ηράκλειο, με το οκταμελές πλήρωμα να συλλαμβάνεται και να απολογείται ενώπιον του εισαγγελέα τη Δευτέρα.

Το «Andromeda» αναχώρησε από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη.

Αυτό διευκρίνισε η τουρκική πρεσβεία της Τρίπολης στην ανακοίνωσή της και επισημαίνεται ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου “Andromeda” με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Αναφορικά με το φορτίο του πλοίου η πρεσβεία σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει ότι όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν σύμφωνα με τη προκαθορισμένη διαδικασία. Υπογραμμίζει εξάλλου, ότι τα υλικά που αναχώρησαν από την Τουρκία δεν είχαν προορισμό τη Λιβύη. «Ζητάμε επειγόντως να αποσταλούν στις τουρκικές αρχές τα έγγραφα του πλοίου που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις δηλώσεις του πληρώματος και όλα τα άλλα συμπληρωματικά έγγραφα και πληροφορίες», σημειώνεται.

Η πρεσβεία βρίσκεται σε στενή επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν για το περιστατικό, θα κοινοποιηθούν τόσο στη Λιβύη όσο και στον ΟΗΕ.