14 Ιανουάριος 2018, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2018, 18:41

Ελλάδα-Κίνα πολιτιστική συμμαχία και το 2018!

  • Ελλάδα-Κίνα πολιτιστική συμμαχία και το 2018!
    Από την έκθεση «The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great», όπως παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Μπορεί το 2017 να είχε ανακηρυχθεί ως το Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, ωστόσο οι κοινές καλλιτεχνικές δράσεις θα συνεχιστούν και αυτή τη  χρονιά. Όπως έχει ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα το εμβληματικό έργο της κινεζικής λογοτεχνίας ο Ορφανός του Ζάο σε σκηνοθεσία του αντιπροέδρου του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας Wang Xiaoying, με Έλληνες και Κινέζους ηθοποιούς.

Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2018 θα παρουσιαστεί στο Πεκίνο ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με μικτό καστ, ενώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα βρεθεί και αυτό στην ασιατική χώρα παίρνοντας μέρος στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Πεκίνου (Meet in Beijing Arts Festival), με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη Ασκητική, τον Μάιο.

Πώς, όμως, θα συνεργαστούν οι δύο χώρες στον τομέα των εικαστικών; Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα στηθεί φέτος στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Αντίστοιχα, το Μουσείο του Πεκίνου σχεδιάζει την παρουσίαση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, τμήματος της Απαγορευμένης Πόλης στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας, τον Qianlong (1711-1799).

Επιπλέον, το Μουσείο Capital του Πεκίνου σκοπεύει να φιλοξενήσει την περιοδική έκθεση «The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great», η οποία στο παρελθόν ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μάλιστα, προκειμένου να οργανωθεί σωστά, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην κινεζική πρωτεύουσα το 2019, έτος εορτασμού των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κινέζων ειδικών στους τομείς της συντήρησης ενάλιων αρχαιοτήτων και τοιχογραφιών.

Και επειδή καλλιτεχνικό αφιέρωμα χωρίς την 7η Τέχνη δεν γίνεται, τον Μάρτιο του 2018 τα αρχεία της Κίνας θα οργανώσουν αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, ενώ τον Μάιο κάτι αντίστοιχο θα κάνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.


Ο πρώτος σεισμογράφος στον κόσμο περιλαμβάνεται στα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Ηρακλειδών

Να θυμίσουμε ότι την περίοδο αυτή και έως και τον Ιούνιο του 2018 το Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενεί την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» με 90 εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ), ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει στο Πεκίνο τη δική του έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων».

Τέλος, το Μουσείο της Ακρόπολης έως τον Απρίλιο φιλοξενεί αριστουργήματα από το Μουσείο της Σανγκάης, και ως αντιδάνειο στη Σανγκάη έχει σταλεί ένα εντυπωσιακό άγαλμα αρχαϊκής κόρης.