12 Ιανουάριος 2018, 19:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 19:00

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Κοινή θέληση να βρούμε λύση για την ονομασία της πΓΔΜ

  • Ντιμιτρόφ: Παράλογες κάποιες ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό
    (Φωτ.: EPA / Tamas Kovacs)

Στην κοινή θέληση Ελλάδας και πΓΔΜ για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας στάθηκε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Αναχωρήσαμε, πεπεισμένοι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. «Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν εμπλακεί απευθείας στις συνομιλίες αυτές.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη» τόνισε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι η πΓΔΜ αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι γειτονικές χώρες. «Είναι σαφές ότι η ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να πείσουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας ότι υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της χώρας μας και μιας περιοχής που περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού, δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».

Τέλος, για την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ελπίζει να οριστεί τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι ήδη μέλη οι περισσότερες γειτονικές χώρες.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.