12 Ιανουάριος 2018, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 16:53

Επίσημα νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο

  • Επίσημα νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο
    (Φωτ.: Twitter / Mario Centeno)

Τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος του Eurogroup ανέλαβε και επίσημα σήμερα ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, παίρνοντας την σκυτάλη από τον απερχόμενο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Παρίσι.

Πρόθεσή του είναι να προωθήσει με «ισχυρή αποφασιστικότητα» τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.

Η τελετή ανάληψης καθηκόντων έγινε στην πρεσβεία της Πορτογαλίας στο Παρίσι, με τον Μάριο Σεντένο να δηλώνει: «Το παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών που έχουμε στην ευρωζώνη. Αυτό σχετίζεται με την τραπεζική ένωση, την ένωση των κεφαλαιαγορών και τις συζητήσεις που έχουμε για τη δημοσιονομική πολιτική».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχουμε βγει από την κρίση, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Πρέπει ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών μας και να οικοδομήσουμε μια ευρωζώνη πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική», ανέφερε και κάλεσε τους εταίρους του να σταθούν στο ύψος «των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο διάδοχός του «έχει ισχυρή υποστήριξη εντός του Eurogroup για να προωθήσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της ευρωζώνης». Ο Ολλανδός πολιτικός του έδωσε συμβολικά το «καμπανάκι του Eurogroup» που χρησιμοποιούσε για την έναρξη των συνεδριάσεων.

Η τελετή διαδοχής έλαβε χώρα στο Παρίσι και όχι στις Βρυξέλλες «για πρακτικούς λόγους», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή, διευκρινίζοντας ότι η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας έγινε σύμφωνα με τις επιθυμίες του Μάριο Σεντένο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ και όχι για συμβολικούς λόγους.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τ.Φ.