12 Ιανουάριος 2018, 16:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 15:24

Τι αλλάζει στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

  • Τι αλλάζει στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης
    (Φωτ.: ert.gr)

Το φαινόμενο του χρηματισμού εκτιμά ο υφυπουργός Μεταφορών Νικόλαος Μαυραγάνης, πως θα καταπολεμήσει ο νέος τρόπος εξέτασης των υποψηφίων οδηγών αφού οι εξεταστές δεν θα έρχονται σε επαφή μαζί τους. Όπως είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ο εξεταστής θα βρίσκεται σε άλλο χώρο, ένα δωμάτιο ελέγχου (control room)!

«Στόχος της αλλαγής είναι να αποφευχθεί η στρέβλωση μεταξύ εξεταζομένου και εξεταστή» δηλαδή το φαινόμενο του χρηματισμού των εξεταστών.

Οι εξεταστές μέσω ειδικού συστήματος θα εξετάζουν καθημερινά σε άλλη περιοχή. Αυτό σημαίνει πως τη μια μέρα θα εξετάζουν υποψηφίους στην Αθήνα και την άλλη μέρα στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα θα βγαίνει καθημερινά με αυτόματο τρόπο. Σχετικά με το θέμα της θεωρίας των εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης, ο υφυπουργός Μεταφορών έκανε γνωστό ότι θα αλλάξουν και εκεί πολλά και κατά βάση «η θεωρία να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το υπουργείο, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μαθήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι «και αυτό θα εξετάζεται μέσω της τεχνολογίας».

Οι αλλαγές εντάσσονται στο άρθρο 219 του Πολυνομοσχεδίου που αναφέρει τα εξής:

«Για τη διασφάλιση της συνέχειας της εκτέλεσης του έργου της δοκιμασίας των προσόντων και της συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, την προάσπιση της οδικής ασφάλειας, τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους, και μέχρι την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς διενέργειας εξετάσεων, το οποίο αποσκοπεί στον πλήρη, αξιόπιστο και αξιοκρατικό έλεγχο των ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών και οδηγών μέσω ανέπαφων μηχανισμών, ήτοι με τη χρήση διαδικτυακών και τεχνολογικών μέσων, προβλέπεται μέχρι την 30η Απριλίου 2018, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, η εξακολούθηση της διενέργειας του έργου αυτού, όπως πραγματοποιείτο μέχρι την 31.12.2017, συνακολούθως, δε, το σύστημα αμοιβής στους εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών, και στα ελεγκτικά όργανα του εν λόγω έργου (Σ.Ε.Ε.Υ.Μ.Ε.). Με την προτεινόμενη διάταξη, από την 30η Απριλίου το έργο θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από την νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση».