12 Ιανουάριος 2018, 15:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 14:53

Από το Διάστημα στο Προεδρικό: Θερμή υποδοχή για τον Πόντιο κοσμοναύτη

  •  Από το Διάστημα στο Προεδρικό: Θερμή υποδοχή για τον Πόντιο κοσμοναύτη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Η Αργώ, ένα σύμβολο της ποντιακής ρίζας του κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου αλλά και το όνομα του διαστημόπλοιου με το οποίο πραγματοποιήθηκε η πέμπτη αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λογαριασμό της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, κυριάρχησε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε τον κοσμοναύτη με ιδιαίτερη θέρμη, και δηλώνοντάς του ότι οι Έλληνες είναι περήφανοι γι’ αυτόν. «Τιμάτε τη Ρωσία αλλά τιμάτε και την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι τα επιτεύγματά του στην έρευνα του Διαστήματος τον κατατάσσουν στους κορυφαίους, παγκοσμίως.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι παντού στον κόσμο, και να που, μαζί με εσάς, η Ελλάδα είναι και στο Διάστημα.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι ενδεικτική κίνηση της αγάπης του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου για την Ελλάδα είναι τόσο το προσωνύμιο «Όλυμπος» που τον συνοδεύει από τότε που ξεκίνησε ως διοικητής του πρώτου Soyuz, όσο και το όνομα με το οποίο «βάφτισε» το διαστημόπλοιο της τελευταίας του αποστολής.

«Θυμίζει την Ελλάδα, κυρίως όμως η “Αργώ” θυμίζει τις ποντιακές σας ρίζες, τον Πόντο με όλη την ιστορία του, με όλα τα βάσανα, με όλες τις τραγωδίες που πέρασε, που μας δείχνει, όμως, πραγματικά ως πού φτάνει η Ελλάδα, τι είναι η Ελλάδα και τι είναι εκείνο που πρέπει να υπερασπιστούμε μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Από την πλευρά του ο κοσμοναύτης αποκάλυψε ότι το όνομα «Αργώ» επελέγη με τη σύμφωνη γνώμη και του Τζακ Φίσερ, του Αμερικανού αστροναύτη που πέταξε μαζί του με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αναμνηστικό μετάλλιο που δίνεται σε όσους συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αποστολή.

Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος: Πάντοτε θεωρούσα και θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα μου. Από αυτή την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος και πλούσιος άνθρωπος.

«Στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να χαρίσω αυτό το μετάλλιο σε όλο τον ελληνικό λαό, και σε εκείνους τους Έλληνες ειδικά οι οποίοι με υποστήριζαν πνευματικά και ψυχικά σε αυτό το ταξίδι», σημείωσε.