12 Ιανουάριος 2018, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 12:52

Νίκος Ταχταλίδης: Ένας θησαυρός ποντιακής γνώσης με 600 τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό του (βίντεο)

  • Νίκος Ταχταλίδης: Ένας θησαυρός ποντιακής γνώσης με 600 τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό του (βίντεο)
    Ο Νίκος Ταχταλίδης (Φωτ.: facebook / Νίκος Ταχταλίδης)

Αναμφισβήτητα είναι ένας ακούραστος αγωνιστής της διάδοσης και διάσωσης της ποντιακής κληρονομιάς, με περισσότερες από 600 τιμητικές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Έχοντας περάσει σχεδόν από όλους τους ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης και συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια, ο Νίκος Ταχταλίδης αποτελεί για τους απανταχού Ποντίους έναν θησαυρό γνώσης. Για τα βιώματά του, το ξεκίνημά του και το μέλλον του ποντιακού ελληνισμού μίλησε στον Θεόφιλο Κυριακίδη και στην κάμερα του «Kilkis Web TV».

Από το 1963 ασχολείται με καθετί που αφορά την ποντιακή κουλτούρα, προσπαθώντας με νύχια και με δόντια να την μεταδώσει στις επόμενες γενεές.

Ανήσυχο πνεύμα με καλλιτεχνικό ταλέντο, από φοιτητής εισχώρησε στο θεατρικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά» συμμετέχοντας σε εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις. Το 1982 μαζί με όλα τα μεγάλα ονόματα του ποντιακού τραγουδιού δημιούργησαν την Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Θεσσαλονίκης. «Δημιουργήσαμε μια στέγη τέτοια η οποία άρχισε να διαμορφώνει έναν χαρακτήρα περιφρούρησης, διάσωσης και μεταλαμπάδευσης και διάδοσης του γνήσιου ποντιακού παραδοσιακού τραγουδιού» αναφέρει ο Ν. Ταχταλίδης. Σήμερα ζει στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της χορωδίας του τοπικού συλλόγου.


(Βίντεο: Teo Kyriakidis για το «Kilkis Web TV»)

«Δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει ο Πόντος» τονίζει ο Ν. Ταχταλίδης σχετικά με τη φαινομενική διάλυση του ποντιακού χώρου.