12 Ιανουάριος 2018, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 11:39

Επιτέλους συμφωνία για «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία

  • Επιτέλους συμφωνία για «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία
    Ο Μάρτιν Σουλτς και στο βάθος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τους υπουργούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Τόμας ντε Μεζιέρ (φωτ.: EPA / Omer Messinger)

Μετά από τέσσερις μήνες συνομιλιών, οι αρχηγοί των γερμανικών κομμάτων CDU/CSU και SPD συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού», βάζοντας τέλος στην ανυπαρξία κυβέρνησης στη Γερμανία.

Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους, είπαν «ναι» στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άνγκελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία. Τώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια. Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Die Welt.