13 Ιανουάριος 2018, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2018, 08:44

Ο Αετός του Πόντου ανοίγει τα φτερά του στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης (φωτο)

  • Ο Αετός του Πόντου ανοίγει τα φτερά του στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης (φωτο)
    Ο Αετός του Πόντου κατά την τοποθέτησή του στο φουαγέ της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού. Τη φωτογραφία παραχώρησε στο pontos-news.gr το kozan.gr

Τα φτερά του αναμένεται να… κουβαλήσουν την ιστορία των Ποντίων της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης. Ο Αετός του Πόντου, έργο του ξυλογλύπτη Δημήτρη Παναγιώτου από τη Λυγερή, ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου έχει πάρει τη θέση του στο φουαγέ της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού, και περιμένει υπομονετικά τα αποψινά εγκαίνια που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης.

«Πρόκειται για δωρεά του Κοζανίτη Κώστα Χλιάπα. Είναι προσωπικός μου φίλος, δεν είναι Πόντιος», είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κώστας Σανίδης.

Εδώ και καιρό οι άνθρωποι της Ευξείνου Λέσχης ήθελαν για τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού ένα χαρακτηριστικό έργο. O δωρητής (ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που βοηθά το σωματείο) ανταποκρίθηκε αμέσως στο όραμα των Ποντίων. «Κάποιος έπρεπε να το χρηματοδοτήσει για να γίνει», συμπλήρωσε ο Κώστας Σανίδης.

Ο Αετός του Πόντου έχει άνοιγμα φτερών 2,5μ., ο κορμός του είναι 1,3μ. και έχει βάρος 70 κιλά. Στα πόδια του κρατά μία λύρα και ένα ματωμένο χέρι που στα δάχτυλά του κλείνει μια εικόνα της Παναγίας.

Το υλικό του είναι ξύλο λεύκας, που ακατέργαστο έφτανε τα 300 κιλά. «Άμα τον δει κανείς αισθάνεται ότι είναι ζωντανός», σημείωσε ο Κώστας Σανίδης.

Στην αποψινή τελετή εγκαινίων, η οποία θα ανοίξει με διάλεξη του διδάσκοντος στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, θα τιμηθεί ο δωρητής Κώστας Χλιάπας, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια του Πόντου.

Αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης για το 2018.

Ο πρόεδρος του σωματείου, ερωτηθείς για το τι περιμένει από τη νέα χρονιά, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ προσωπικά είμαι πολλά χρόνια στην υπηρεσία της παράδοσης του Πόντου γενικά. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και εύχομαι κάποια στιγμή να ομονοήσει ο ποντιακός ελληνισμός, κυρίως οι άνθρωποι που τον διοικούν. Να παρατήσουν τους εγωισμούς και να βοηθήσουν τον ποντιακό ελληνισμό να βρει το δρόμο του. Αυτός είναι ο καημός μας, αυτός είναι ο καημός όλων των σκεπτόμενων Ποντίων, νομίζω».


(Φωτ.: pontos-news.gr / Τζένη Ρούσσου)

Στην «κυψέλη δραστηριοτήτων», όπως χαρακτήρισε τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού ο Κώστας Σανίδης, ετοιμάζεται ήδη ο ετήσιος χορός που θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ το αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει και φέτος πολλές εκδηλώσεις, όλων των φορέων.

  • Ευχαριστούμε θερμά το kozan.gr για την παραχώρηση των φωτογραφιών.
Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ13
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2018
18:00
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη του  Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.