11 Ιανουάριος 2018, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2018, 17:19

Τη Δευτέρα η απολογία του πληρώματος του «Andromeda»

  • Στη Θεσσαλονίκη το «Andromeda» με τους 410 τόνους εκρηκτικών
    Το φορτηγό πλοίο «Andromeda» (φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή)

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα απολογηθούν τα οκτώ μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda», το οποίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου, όπου μετέφερε 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες με προορισμό τη Λιβύη.

Οι οκτώ κατηγορούμενοι, δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός, έλαβαν προθεσμία από την Εισαγγελία Πειραιά για την απολογία τους. 

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

«Δεν υπάρχει καμία παρανομία αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Το πλήρωμα κακώς κρατείται και οδηγήθηκε στην εισαγγελία. Αν μου ζητηθούν διευκρινήσεις από τις αρχές είμαι έτοιμος να μιλήσω αναλυτικά και έχω πολλά στοιχεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο «Andromeda» με σημαία Τανζανίας Θεόδωρος Ρέλλος.

Το πλήρωμα, που συνοδευόταν από άνδρες της ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, έφθασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο «Κρήτη 2» και στις 10:30 οδηγήθηκε στην Εισαγγελία. Τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο έχουν εκφορτωθεί, ήδη, στο λιμάνι του Ηρακλείου και όταν η δέσμευσή τους γίνει δεκτή από τις εισαγγελικές Αρχές αναμένεται να μεταφερθούν σε κάποιο στρατόπεδο με τη συνδρομή του στρατού.

Το πλοίο που έχει κατασχεθεί διαπιστώθηκε, από την επιθεώρηση, ότι φέρει 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πληρώματος. Σχετικά με τις παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του πλοίου που φέρεται να έχει διαπιστώσει το Λιμενικό, ο Θεόδωρος Ρέλλος είπε ότι το πλοίο πραγματοποιούσε το τελευταίο ταξίδι του και μετά θα οδηγείτο για διάλυση στην Τουρκία.

Ζητούν την άμεση απομάκρυνση των εκρηκτικών υλών
Οι εκρηκτικές ύλες από το πλοίο «Andromeda» βρίσκονται στο λιμάνι του Ηρακλείου και για την αποφυγή κινδύνων για την δημόσια ασφάλεια, ζητεί ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης την άμεση απομάκρυνσή τους. Σύμφωνα με ενημέρωση του περιφερειάρχη, ποσότητα εκρηκτικών από προγενέστερη επιχείρηση του Λιμενικού, φυλάσσεται και στο λιμάνι στα Χανιά.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης έστειλε επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ζητώντας να ενεργήσουν τάχιστα για την άμεση απομάκρυνση των φορτίων.

«Για την αποφυγή οποιουδήποτε δυσάρεστου γεγονότος, με απρόβλεπτες συνέπειες, παρακαλούμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απομάκρυνση αυτών των εκρηκτικών υλών από το λιμάνι του Ηρακλείου, αλλά και από λιμάνι των Χανίων. Ύστερα από τον κατάπλου του πλοίου "Andromeda" στο λιμάνι του Ηρακλείου και τον σχετικό έλεγχο των λιμενικών αρχών, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια επιβατών, εργαζομένων αλλά και κατοίκων της περιοχής του λιμένος Ηρακλείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.