11 Ιανουάριος 2018, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2018, 10:09

Συναγερμός για το πλοίο με τα εκρηκτικά στην Κρήτη – Έκανε βόλτες στη Μεσόγειο από το Νοέμβριο

  • Έρευνα των Τούρκων για το «Andromeda» με τα εκρηκτικά
    Οι κούτες με τις εκρηκτικές ύλες (φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή)

Πανικό έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Ηρακλείου στην Κρήτη η παραμονή του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που είναι φορτωμένο με 410 τόνους εκρηκτικών, στο λιμάνι. Το πλοίο της εταιρείας Andromeda Shipping, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, μέχρι την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού έπλεε στη Μεσόγειο από τα τέλη Νοεμβρίου!

Την πλωτή βόμβα είχαν ναυλώσει Τούρκοι και επισήμως προορισμός ήταν το Τζιμπουτί και το Ομάν.

Όμως οι Τούρκοι ναυλωτές δεν πλήρωσαν το ποσό που προβλεπόταν βάσει συμφωνητικού και έτσι το πλοίο δεν κατάφερε να περάσει τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να πλέει αόριστα στην ανατολική Μεσόγειο από τον Νοέμβριο. Το πλοίο έδεσε δύο φορές στην Κύπρο και μία στη Σητεία μέχρι οι ειδικές δυνάμεις να το οδηγήσουν στο Ηράκλειο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το Andromeda είχε 102 ελλείψεις/παρατηρήσεις σχετικές με την αξιοπλοΐα του γεγονός που μπορεί να έθετε σε κίνδυνο το πλήρωμα, το φορτίο και το ίδιο το πλοίο. Κατά την προανάκριση ο πλοίαρχος δήλωσε ότι πήρε εντολή από τον πλοιοκτήτη να πάει στο λιμάνι Μισουράτας στη Λιβύη για να παραδώσει το φορτίο, δηλαδή τα 29 κοντέινερ με τα εκρηκτικά και τις 11 δεξαμενές υγραερίου. Ωστόσο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη η ΕΕ απαγορεύει την πώληση, την προμήθεια, τη μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες.

Τα φορτωτικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το πλοίο είχε φορτώσει τα εκρηκτικά από το λιμάνι της Μερσίνας και τις δεξαμενές από το λιμάνι του Ισκεντερούν.

Εκτός του πλοιάρχου και τα υπόλοιπα επτά μέλη του πληρώματος έχουν πέσει σε αντιφάσεις σχετικά με τον πραγματικό προορισμό του πλοίου. Στο σύνολό τους προσάγονται σήμερα ενώπιον της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά για σοβαρές παραβάσεις άρθρων το Ποινικού Κώδικα.

Το Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα
Εντύπωση προκαλεί η επιστολή του πλοιοκτήτη που διαπιστώνει ότι «Αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα». Μιλώντας στο cretapost.gr ο πλοιοκτήτης του πλοίου Andromeda Θεόδωρος Ρέλλος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το Andromeda θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

Όπως υπογραμμίζει, η τελευταία επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον καπετάνιο ήταν στη 01:30 τα ξημερώματα και ότι μέχρι στιγμής η κατηγορία που θα τους βαρύνει δεν έχει ακόμη διατυπωθεί.

«Ακούγεται επισημαίνει ότι θα τους απαγγείλουν κατηγορίες για παράνομη παράδοση φορτίου στη Λιβύη. Εμείς ως εταιρία έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου και μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η υπόθεση παραμένει σκοτεινή. Ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες στους ναυτικούς που είναι επαγγελματίες, ενώ στην ουσία η εταιρεία έχει πέσει θύμα ναυταπάτης από τους Τούρκους ναυλωτές και φορτωτές».

  • Φωτογραφίες: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.