10 Ιανουάριος 2018, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2018, 20:57

Πλωτή βόμβα στο Ηράκλειο Κρήτης – Κατασχέθηκε πλοίο με 410 τόνους εκρηκτικών (φωτο, βίντεο)

  • Στον ανακριτή για τα εκρηκτικά το πλήρωμα του «Andromeda»
    (Φωτ.: Λιμενικό Σώμα - Ακτοφυλακή)
  • Πλωτή βόμβα στο Ηράκλειο Κρήτης – Κατασχέθηκε πλοίο με 410 τόνους εκρηκτικών (φωτο, βίντεο)
  • Πλωτή βόμβα στο Ηράκλειο Κρήτης – Κατασχέθηκε πλοίο με 410 τόνους εκρηκτικών (φωτο, βίντεο)

Ως μια «κινητή βόμβα», με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον, χαρακτηρίστηκε από στελέχη του Λιμενικού το πλοίο, γεμάτο με εκρηκτικές ύλες, που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό το Λιμενικό Σώμα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, το περασμένο Σάββατο (6/1) εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ το φορτηγό πλοίο «Andromeda», με σημαία Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου, προκειμένου ελεγχθεί το πλοίο και το φορτίο του.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο του φορτίου, βρέθηκαν 29 εμπορευματοκιβώτια και 11 δεξαμενές υγραερίου (ήταν κενές φορτίου). Για το λόγο αυτό, δόθηκε εντολή στον πλοίαρχο του «Andromeda» να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου. Στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο Ουκρανοί, πέντε Ινδοί και ένας Αλβανός υπήκοος και σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από την Μερσίνα στην Τουρκία και το λιμάνι εκφόρτωσης ήταν το Τζιμπουτί. Αφού εκφορτώθηκε το σύνολο του φορτίου, διενεργήθηκε έλεγχος από τον οποίο επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο των 29 εμπορευματοκιβωτίων (εκρηκτικές ύλες-πυροκροτητές και λοιπός εξοπλισμός αυτών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος των εκρηκτικών αγγίζει τους 410 τόνους. Επίσης, διενεργήθηκε επιθεώρηση από τοπικό κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου και διαπιστώθηκαν συνολικά 102 σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις, αναφορικά με την αξιοπλοΐα του, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και του φορτίου.

Κατά την προανάκριση προέκυψε ότι ο πλοίαρχος έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη του πλοίου να μεταβεί στο λιμάνι της Μισράτας στη Λιβύη, προκειμένου να εκφορτώσει και να παραδώσει το σύνολο του φορτίου, περιοχή για την οποία απαγορεύεται η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή. Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη, και το φορτίο, καθώς και το πλοίο, κατασχέθηκαν.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.

Αίσθηση προκαλεί η επιστολή του διαχειριστή της πλοιοκτήτριας εταιρείας Θ. Ρέλλου, με την οποία επισημαίνει ότι «αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο Κρήτης 410 τόνοι δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό, που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Αν γίνει κάποιο ατύχημα, το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011».
 

  • Φωτογραφίες, βίντεο: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.