10 Ιανουάριος 2018, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2018, 18:45

Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά

  • Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά
    Η διακεκριμένη Ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά

Ακόμη μία σημαντική διεθνής διάκριση ήρθε για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ (Βασιλική) Καλογερά. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις βραβεύεται με το βραβείο αστροφυσικής «Ντάνι Χάιονεμαν» για το 2018. Το βραβείο απονέμουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία για να τιμήσουν το έργο της πάνω στις μαύρες τρύπες, τα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους. «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το βραβείο Χάινεμαν» δήλωσε η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία είχε –και συνεχίζει να έχει– σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.

Το βραβείο Χάινεμαν φέρει το όνομα του μηχανικού, επιχειρηματία και χορηγού των επιστημών Dannie N. Heineman. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 1979, και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Στο σκεπτικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της βράβευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνονται οι «θεμελιώδεις συνεισφορές» της Βίκυς Καλογερά, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζεύγη μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), καθώς επίσης των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η έρευνά της εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα στο πεδίο της αστροφυσικής.

Ένα βασικό ερώτημα, όπως ανέφερε η ίδια με αφορμή τη βράβευσή της, είναι «να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται μεταξύ τους, κάτι για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία τόσο από τα βαρυτικά, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα». Αυτή η μελέτη θα φωτίσει περισσότερο την ίδια τη φύση της βαρύτητας και πώς αυτή συμπεριφέρεται στα αστροφυσικά συστήματα. Η Ελληνίδα επιστήμονας προσελκύσθηκε από την αστρονομία και την αστροφυσική όταν ακόμη σπούδαζε φυσική στην Ελλάδα. «Η αστρονομία πραγματικά άγγιξε μία χορδή μου και έκτοτε “κόλλησα” μαζί της», τόνισε.

Ήδη από το διδακτορικό της αποφάσισε να εστιάσει την έρευνά της στις μαύρες τρύπες και στα άστρα νετρονίων, με τα οποία ασχολείται έκτοτε για πάνω από 20 χρόνια.

Η Βίκυ Καλογερά αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992 και πήρε το διδακτορικό της στην αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 1997. Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern το 2001 και τακτική καθηγήτρια το 2009. Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) του ίδιου πανεπιστημίου, φέροντας πλέον τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Northwestern.