12 Ιανουάριος 2018, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2018, 09:48

Καπούσκα... ορφανή

  • Καπούσκα... ορφανή
    (Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)

Η λέξη καπούσκα είναι ρωσική, αλλά η συνταγή αυτή είναι από τη Θράκη. Πρόκειται για μαγειρευτό λάχανο με πελτέ και καυτερή πιπεριά. Συνήθως μαγειρεύεται με κιμά, αρνί ή χοιρινό, αλλά τρώγεται και σκέτη!

ΥΛΙΚΑ
  • 1 μεγάλο λάχανο, αφράτο, χοντροκομμένο (σε κομμάτια των 5 εκ.)
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 100 ml νερό
  • ½-1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη (ή ½-1 κ.γ. καυτερή πάπρικα)
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το λάχανο για περίπου 10΄. Το στραγγίζουμε.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το λάχανο για 1-2΄, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ, την πιπεριά και αλατοπίπερο.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα (προσέχουμε, όμως, να μην παραβράσει το λάχανο).
  • Πηγή: Νίκη Χρυσανθίδου / gastronomos.gr.