2 Δεκέμβριος 2013, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:48

Τουρκική απόβαση στην Ελλάδα για ακίνητα και μαρίνες

  • Σχέδιο Νηρηίδες για 48 μαρίνες

Τουρκική απόβαση στην Ελλάδα για ακίνητα και μαρίνες

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης

Δυνατά στη διεκδίκηση των ακινήτων-φιλέτων και των τουριστικών λιμένων έχουν μπει οι μεγαλύτεροι τουρκικοί πολυεθνικοί κολοσσοί, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους ομίλους Koch και Dogus.

Η Dogus Group για παράδειγμα, του δισεκατομμυριούχου Φεριτ Σαχένκ, μέσω της θυγατρικής της D-Marinas ελέγχει πλέον ή τέσσερις από τις μεγαλύτερες ελληνικές μαρίνες, του Φλοίσβου, της Ζέας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, ενώ παραμένει στους διεκδικητές του Αλίμου (μαζί με τους μικρούς τουριστικούς λιμένες της Νέας Επιδαύρου, του Πόρου και της Ύδρας).

Εκτός όμως από τις μαρίνες, πληροφορίες φέρουν τη Dogus να συμμετέχει (χωρίς να εμφανίζεται) και στο διαγωνισμό για τον Αστέρα, από κοινού με την αραβικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία AGC, που αποτελεί τον έναν από τους τρεις υποψήφιους για την αγορά του ακινήτου- φιλέτου στο Μικρό Καβούρι, για το οποίο αύριο πιθανότατα, υποβάλλονται σε Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ οι τελικές βελτιωμένες προσφορές.

Δυνατά στο παιχνίδι των ελληνικών ιδιωτικοποιήσεων έχει μπει και ένας άλλος τουρκικός όμιλος. Ο όμιλος του Ραχμί Κοτς που με περιουσία 2,9 δισ. δολάρια ανήκει στις πλουσιότερες οικογένειες της Τουρκίας.

Ο όμιλος Koch λοιπόν, μέσω της «Setur Servis Turistik Anonim Sirketi», πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση της μαρίνας Χίου. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στην τελική φάση πέρασαν έξι σχήματα και συγκεκριμένα η τεχνική εταιρεία ΑΤΕΣΕ, η ελληνικών συμφερόντων Majestic Marine Engineering από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Πόρτο Καρράς της οικογένειας Στέγγου, η κοινοπραξία Archirodon – Α1 ΓΙΩΤ ΤΡΕΙΝΤ – ΣΤΗΡΙΞΙΣ, η Setur και η Κάσος Κτηματική-Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, οδηγήθηκε «στην έγκριση των παραπάνω σχημάτων, αφού απευθύνθηκε στην Επιτροπή Άρσης Απαγόρευσης Δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ενημερώνοντάς την για την ταυτότητα των επενδυτικών σχημάτων».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ομίλου Koch έχει το «οκέυ» της αρμόδιας περιφέρειας. Ούτως ή άλλως ο όμιλος Koch έχει μπει δυνατά στην διεκδίκηση των ελληνικών τουριστικών λιμένων, καθώς εκμεταλλεύεται εδώ και μερικά χρόνια τη μαρίνα της Μυτιλήνης, πάντα μέσω της θυγατρικής του Setur, από κοινού με την Folli Follie Group του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Επρόκειτο για την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία που έγινε στον τομέα του τουρισμού.

Ο όμιλος Koch -που στα τουρκικά σημαίνει κριάρι- διαθέτει περισσότερες από 100 θυγατρικές που δραστηριοποιούνται σε 14 διαφορετικούς κλάδους.

Πηγή: tanea.gr