10 Ιανουάριος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2018, 15:01

Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλειώδες σχέδιο του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Όταν το 2011 παρουσίασε το όραμά του για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης (Kanal Istanbul) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το σχέδιο τρελό και συνάμα μεγαλειώδες. «Είναι ένα από τα σπουδαιότερα του αιώνα, που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», είχε πει χαρακτηριστικά για τη διώρυγα που στόχο έχει την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου. «Έργο φαραωνικών διαστάσεων» το έχουν χαρακτηρίσει ξένοι σχολιαστές.

Το συγκεκριμένο megaproject εντάσσεται στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης για το 2023 οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα, θα έχει μήκος 45,2 χλμ. και θα περνά μέσα από τέσσερις επαρχίες της Κωνσταντινούπολης συνδέοντας τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τον Εύξεινο Πόντο. Η διαδικασία υποβολής προσφορών έχει ξεκινήσει, ενώ έχουν ήδη γίνει και τα πρώτα έργα γεώτρησης, όπως αναφέρει η Daily Sabah. Η «διαδρομή» της διώρυγας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης επελέγη ανάμεσα σε πέντε προτάσεις και το κόστος της αναμένεται να φτάσει 14,36 δισ. ευρώ.

Το έργο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα megaproject που έχουμε δει στο Ντουμπάι, περιλαμβάνει και τρία τεχνητά νησιά στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στον Εύξεινο Πόντο που θα δημιουργηθούν από τα υλικά που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Τουρκίας έχει ολοκληρώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία περιλαμβάνει και περιοχές πρασίνου αλλά και προστατευόμενες περιοχές. Αρχαιολόγοι πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι η κατασκευή της διώρυγας είναι πιθανό να καταστρέψει αρχαιολογικούς χώρους, όπως τη «χαμένη» αρχαιοελληνική Βαθονεία, ένα σημαντικό κέντρο παραγωγής φαρμάκων.