9 Ιανουάριος 2018, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2018, 15:54

Οι Αλβανοί «αποκαλύπτουν» τη νέα ονομασία της πΓΔΜ – Επικαλούνται ελληνικές πηγές

  • Οι Αλβανοί «αποκαλύπτουν» τη νέα ονομασία της πΓΔΜ – Επικαλούνται ελληνικές πηγές
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος υποδέχεται τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι στο ΥΠΕΞ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Την ώρα που στα βαλκανικά μέσα ενημέρωσης γίνεται συζήτηση για αλβανικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και πΓΔΜ έχουν συμφωνήσει για το επίσημο όνομα της δεύτερης, στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων Μπούγιαρ Οσμάνι για επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συζητήσει απίστευτες λεπτομέρειες για τη γλώσσα, την εκκλησία και θέματα ταυτότητας!

Όπως σημειώνει το infoshqip.com, ανεπίσημο έγγραφο από ελληνικές πηγές, αναφέρει πως το όνομα που συμφωνήθηκε να χρησιμοποιούν επισήμως τα Σκόπια είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» ή «Νέα Μακεδονία».

Το όνομα θα αναφέρεται σε τέσσερις γλώσσες αγγλικά, ελληνικά, αλβανικά, σλαβικά. Ελλάδα-πΓΔΜ έχουν συμφωνήσει ακόμα στη συντομογραφία, το πώς θα ονομάζεται η γλώσσα (σλαβομακεδονική γλώσσα/ σύγχρονη μακεδονική), η εθνικότητα/ιθαγένεια (νεομακεδονική) αλλά και η τοπική εκκλησία που θα λέγεται Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές φαίνεται πως συμφώνησαν να συγκροτήσουν μικτές ομάδες εργασίας για μεταφορά τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή Ελλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών. Για το συντονισμό των δράσεων αναμένεται να πάει στην πΓΔΜ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Μπράχος.