2 Δεκέμβριος 2013, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:48

Οι Ακρίτες του Πόντου υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • Οι Ακρίτες του Πόντου υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Σύλλογος Ποντίων Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ιμβριακή Ένωση. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ιμβριακή Ένωση της οποίας είναι και Επίτιμος Πρόεδρος. Πλήθος κόσμου από την Κάτω Τούμπα και όλοι οι συμπατριώτες Του ήταν εκεί για να υποδεχτούν «το πιο λαμπρό τέκνο της Ίμβρου». Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο περίμενε τον Πατριάρχη στο δρόμο για να τον προυπαντήσει και η χορωδία της Ένωσης έψαλε τη φήμη Του.

Στη συνέχεια ευλόγησε το πληθος που τον περίμενε και κατευθύνθηκε στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ένωση, για να εγκαινιάσει την παιδική χαρά που ανακαίνισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των Ιμβρίων για να ονομαστεί Παιδική χαρά «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε το «καλύτερο επιστέγασμα» της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την παρουσία του στο χώρο της Ιμβριακής Ένωσης, που γιορτάζει φέτος τα 86 χρόνια από την ίδρυση της και μίλησε θερμά για τα μέλη της, όσο και για τη γενέτειρα του.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχολείο, που άνοιξε φέτος «μετά από μισό αιώνα» και πάλι στο νησί, έστω και με λίγους μαθητές  κι υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε μαθητεύσει σε αυτό από τα έξι ως τα έντεκα του χρόνια. Είναι «ένα ιστορικό γεγονός για την Ίμβρο και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα ιστορικά γεγονότα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Παναγιότατος μετά τον επίσημο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε πιο προσωπικούς τόνους σε βιώματα από την Ίμβρο, αλλά και στις δύσκολες εποχές που πέρασε στο παρελθόν το νησί, κυρίως από το 1964 και μετά, με αποτέλεσμα από τις επτά – οκτώ χιλιάδες χριστιανούς να απομείνουν μόνο τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και στις ερειπωμένες εκκλησίες και σε μετόχια που «απαλλοτριώθηκαν» και «ρήμαξαν» και αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα να εξασφαλιστεί η άδεια των αρμοδίων αρχών για την αναστήλωση του μετοχιού των Ταξιαρχών.

Εξήρε επίσης τη φιλοπρόοδη και δυναμική παρουσία των Ιμβρίων στη διασπορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού όπου διατηρούν σωματεία και θυμούνται και επισκέπτονται συχνά την Ίμβρο και ευχήθηκε επίσης να ενθαρρυνθεί η τάση επανεγκατάστασης Ιμβρίων στο νησί τους.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Gallery