8 Ιανουάριος 2018, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2018, 17:41

Σε έξαρση οι ιώσεις: Τα συμπτώματα, τι συμβουλεύουν οι γιατροί

  • Σε έξαρση οι ιώσεις: Τα συμπτώματα, τι συμβουλεύουν οι γιατροί
    (Φωτ.: EPA / Roman Pilipey)

Αντιπυρετικά σιρόπια, καραμέλες για το λαιμό αλλά και σκευάσματα για τη διάρροια και τον εμετό ζητούν αυτή την περίοδο από τους φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα οι Έλληνες, καθώς οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού βρίσκονται σε έξαρση. Το φαινόμενο αν και είναι φυσιολογικό για την εποχή εντούτοις ταλαιπωρεί κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. «Οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα τη συμβουλή του γιατρού αν ο πυρετός είναι υψηλός, επιμένει και ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

Τα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού είναι βήχας, καταρροή και πυρετός. Τα κύρια συμπτώματα των ιώσεων του γαστρεντερικού είναι διάρροια και εμετός. Σε ό,τι αφορά την εποχική γρίπη, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μικρή επάρκεια εμβολίων και συστήνεται σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς να θωρακίσουν έγκαιρα τον οργανισμό τους.

Χρήσιμες συμβουλές
Σύμφωνα με τους γιατρούς, παιδιά και ενήλικες μπορούν να αποφύγουν τις ιώσεις εάν:

  • Πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς οι ιοί μπορούν να κολλήσουν και μέσω της χειραψίας με κάποιον ασθενή ή μέσω των αντικειμένων.
  • Αποφεύγουν όσους ταλαιπωρούνται από κρύωμα.
  • Δεν αγγίζουν μύτη, μάτια ή στόμα με βρόμικα χέρια.
  • Πετούν το χαρτομάντηλο πάνω στο οποίο έχουν βήξει ή φτερνιστεί.

Σε όσους υποφέρουν από γαστρεντερίτιδα συστήνεται η κατανάλωση αρκετών υγρών (νερό, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα), διατροφή με ρύζι και πατάτες και αποφυγή οσπρίων και λαχανικών.