6 Ιανουάριος 2018, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2018, 09:24

Ο Τραμπ ζητά 18 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

  • Ο Τραμπ ζητά 18 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
    (Φωτ.: EPA / David Maung)

Στην εφαρμογή της προεκλογικής του δέσμευσης για επέκταση και ενίσχυση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό θέλει να προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Γι’ αυτό ζητά περίπου 18 δισ. δολάρια από το Κογκρέσο, για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα.

Σύμφωνα με το πλάνο, θα δημιουργηθούν νέα φράγματα 316 μιλίων και θα ενισχυθούν τα υπάρχοντα μήκος 407 μιλίων.

Οι σχετικές λεπτομέρειες κατατέθηκαν από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων στο Κογκρέσο, όπου αναμένεται να γίνει μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί την ανέγερση ενός «μεγάλου και όμορφου τείχους», κατά μήκος των συνόρων των 2.000 μιλίων με το Μεξικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει φράχτης περίπου 650 μιλίων και σύμφωνα με την πρόταση της αμερικανικής διοίκησης, που πρώτη δημοσίευσε η Wall Street Journal, θα επεκταθεί στα 1.000 μίλια έως το 2027.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η πρόταση περιλαμβάνει 5,7 δισ. δολάρια για πύργους, εξοπλισμό παρακολούθησης και άλλα τεχνολογικά μέσα, 1 δισ. σε βάθος πενταετίας για κατασκευή δρόμων και συντήρηση, 8,5 δισ. για την πρόσληψη 5.000 επιπλέον συνοριοφυλάκων και άλλο προσωπικό. Συνολικά το κόστος του πλάνου του Ντόναλντ Τραμπ για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό αναμένεται να ξεπεράσει τα 33 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία.