4 Ιανουάριος 2018, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2018, 19:43

Η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ τον μάρτυρα που έκαψε τον τραπεζίτη του Ερντογάν

  • Η Τουρκία θα ζητήσει από τις ΗΠΑ τον μάρτυρα που έκαψε τον τραπεζίτη του Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Στρατηγική κίνηση από την Άγκυρα ένα μόνο 24ωρο μετά την καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, του «τραπεζίτη του Ερντογάν» όπως είναι γνωστός, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Όπως μεταδίδει το Anadolu, οι τουρκικές Αρχές ετοιμάζουν αίτημα έκδοσης για τον Χουσεΐν Κορκμάζ, έναν μάρτυρα-κλειδί στη δίκη του υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ ώστε βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Η Τουρκία που ήδη έχει χαρακτηρίσει την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα «σκανδαλώδη» έχει ζητήσει από το δικαστήριο να την ανακαλέσει.

Ο Χουσεΐν Κορκμάζ, ο μάρτυρας που στην ουσία «έκαψε» τον Τούρκο τραπεζίτη, είναι πρώην αστυνομικός ερευνητής. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της δίκης, διέφυγε από την Τουρκία καθώς φοβόταν αντίποινα επειδή το 2013 ήταν επικεφαλής έρευνας για υπόθεση διαφθοράς στην οποία φέρονταν να εμπλέκονταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. «Πήρα τα αποδεικτικά στοιχεία μαζί μου», ανέφερε στο δικαστήριο, και παραδέχτηκε ότι έλαβε 50.000 δολάρια από το FBI αλλά και οικονομική βοήθεια από τους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Σε βάρος του πρώην αστυνομικού ερευνητή εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης με επιστολή του στον Αμερικανό ομόλογό του ζήτησε την επιστροφή του Χουσεΐν Κορκμάζ, τον οποίο χαρακτήρισε «φυγά και ύποπτο τρομοκρατίας».

Σχολιάζοντας την απόφαση για τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ «τιτίβισε» στο Twitter ότι αποδεικνύεται σαφώς πως η CIA και το FBI συνεργάστηκαν με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.