30 Δεκέμβριος 2017, 21:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2017, 21:15

Απειλές της Άγκυρας για το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό – Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης από το Μαξίμου

  • «Καυτή» ατζέντα στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν – Η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι όλες τις απαιτήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε έντονα στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου να παρέχει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται πως η απόφαση ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και θα έχει «επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις, αναφέρονται τα εξής: «H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες.

»Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης
Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της δευτεροβάθμιας επιτροπής προσφυγών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.