30 Νοέμβριος 2013, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:48

Καρύδια: Ο καρπός της μακροζωίας

  • Καρύδια: Ο καρπός της μακροζωίας

Ασπίδα προστασίας για την υγεία μας αποτελούν τα καρύδια, που είναι οι υγιεινότεροι ξηροί καρποί.

Προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, διαβήτη, μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδία μας.

Τι προσφέρουν στην υγεία

Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, τα καρύδια περιέχουν τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από όλους τους ξηρούς καρπούς. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες και σταματούν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Όλοι οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όμως τα καρύδια είναι υγιεινότερα από τα φυστίκια, τα αμύγδαλα και τα φυστίκια Αιγίνης.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σκράντον στην Πενσιλβάνια ανέλυσαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών σε εννέα τύπους ξηρών καρπών και βρήκαν ότι στα καρύδια, όχι μόνο η ποσότητα των αντιοξειδωτικών είναι διπλάσια από τους υπόλοιπους καρπούς αλλά είναι και πολύ καλύτερης ποιότητας. Επίσης, η δράση τους είναι δύο ως 15 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε, που επίσης προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού. Τέλος, τα καρύδια υπερτερούν έναντι των υπόλοιπων ξηρών καρπών και για ένα ακόμα στοιχείο: «Η ποιότητα των αντιοξειδωτικών μειώνεται όταν ψήνονται οι καρποί. Τα καρύδια συνήθως τρώγονται άψητα κι έτσι διατηρούν την ποιότητά τους», εξηγεί ο Τζο Βίνσον, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.

Μακροζωία

Τα καρύδια δεν κάνουν  καλό μόνο στη υγεία, δεν δίνουν αποκλειστικά και μόνο ενέργεια, αλλά προσφέρουν και μακροζωία σύμφωνα με  ερευνητές από τη Νέα Αγγλία. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας και απέδειξε ότι το μεγαλύτερο όφελος αποκομίζουν όσοι τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, αντίθετα με εκείνους που δεν τα πλησιάζουν καθόλου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 30 χρόνια συνολικά 120.000 εθελοντές για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι όσοι έτρωγαν συχνότερα καρύδια τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να πεθάνουν στο μεσοδιάστημα. Σύμφωνα με τα στατιστικά όσοι έτρωγαν καρύδια μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 11% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ καρύδια.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 13% σε όσους έτρωγαν έως τέσσερις μερίδες καρυδιών την εβδομάδα και κατά 20% σε όσους έτρωγαν καθημερινά ποσότητα καρυδιών ίση με μια φούχτα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Φακς, καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Γαστρεντερικών Καρκίνων του Dana-Farber, αναφέρει στην ιατρική επιθεώρηση ότι το μεγαλύτερο όφελος αφορούσε τους θανάτους από στεφανιαία νόσο, οι οποίοι ήταν μειωμένοι κατά 29% στους εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά καρύδια.

Ειδικότερα οι εθελοντές που έτρωγαν συχνά καρύδια και ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να είναι υπέρβαροι και περισσότερες να γυμνάζονται συστηματικά.

Εντούτοις, τα ποσοστά της μείωσης των θανάτων που συσχετίσθηκαν με τα καρύδια, δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και αυτές τις παραμέτρους, οι οποίες τεκμηριωμένα επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Πηγή: healthyliving.gr - activeman.gr