30 Δεκέμβριος 2017, 19:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2017, 20:13

Συναυλία αγάπης από τον Σύλλογο Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες» (φωτο)

  • Συναυλία αγάπης από τον Σύλλογο Ποντίων Βάιμπλινγκεν «Οι Αργοναύτες» (φωτο)

«Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η ψυχή σου». Με αυτήν την παροιμία, ο Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν (Waiblingen) «Οι Αργοναύτες» δίνουν το περίγραμμα της φιλανθρωπικής εκδήλωσης, που διοργάνωσαν και φέτος (όπως κάθε χρόνο) λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. 

Φέτος, με τη Συναυλία Αγάπης «Ακρίτας: 30 φορές Έλληνας», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα Welfensaal του Bürgerzentrum, ο Σύλλογος στήριξε το ίδρυμα «Sonnen-Stunden» (Ώρες ήλιου). Ένα ίδρυμα που βρίσκεται στην πόλη όπου εδρεύουν οι «Αργοναύτες», ιδρύθηκε το 2010 από την Monika Koslow και προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και εφήβους με καρκινοπάθειες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, στόχος είναι να μπει λίγος ήλιος στην καθημερινότητα των παιδιών με καρκίνο, αλλά και στις οικογένειές τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Fazio, εκ μέρους του δήμαρχου της πόλης. Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Μ. Koslow, η οποία εξήγησε στον κόσμο τις δραστηριότητες του ιδρύματος και περιέγραψε δύο στενάχωρες στιγμές που έζησε η ίδια. Ο Δημήτριος Γιανναδάκης, ως δικηγόρος της υπόθεσης των πνευματικών δικαιωμάτων των παραδοσιακών τραγουδιών, βοήθησε ουσιαστικά για το θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο τυπικά, λόγω επαγγέλματος. Ο Σύλλογος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, τον τίμησε στο πλαίσιο των χαιρετισμών της εκδήλωσης.

Όπως προδίδει ο τίτλος, η συναυλία ήταν αφιερωμένη στο έπος του Διγενή Ακρίτα, τον προασπιστή της Ρωμανίας. Ήταν δομημένη σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιείχε ακριτικά και προχριστιανικά άσματα, ενώ το δεύτερο συμπεριλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια από τη ζωή των Ποντίων, προ και μετά της Άλωσης και κατά την τουρκοκρατία γενικότερα. Πριν από κάθε τραγούδι υπήρξε (φιλολογική) ανάλυση των κειμένων των τραγουδιών, στα ελληνικά και στα γερμανικά από τους παρουσιαστές της βραδιάς Μαρία Σιδηροπούλου και Ιωάννη Ιντζέ. Τα σχετικά κείμενα πάρθηκαν από το βιβλίο Τα τραγούδια του ποντιακού λαού του αείμνηστου Στάθη Ευσταθιάδη και μεταφράστηκαν στα γερμανικά από τον Μιχάλη Ξανθόπουλο. Η συναυλία έκλεισε με τα ποντιακά κάλαντα Χριστουγέννων.

Την εκδήλωση στήριξαν οι: Κώστας Πανίδης (τραγούδι), Μαρίνα Χατζεϊπίδου (τραγούδι), Κορίνα Φαναρίδου (τραγούδι), Παύλος Ιντζές (τραγούδι), Γιώργος Τιλκερίδης (λύρα), Μιχάλης Ξανθόπουλος (λύρα), Χρίστος Λαμπριανίδης (λύρα), Στέφανος Χαρίζης (νταούλι), Παύλος Μαυρίδης (κρουστά), Θεόφιλος Δημητριάδης (απαγγελία), Κρίστιαν Γιαλαμάς (αγγείο), Απόστολος Κυργίδης (κλαρίνο), Τέο Νικολαΐδης (ηχολήπτης) καθώς και ο φωτογράφος Παύλος Νικολαΐδης. «Τους ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας στήριξαν αφιλοκερδώς, ορισμένοι μάλιστα κάνοντας πολλά χιλιόμετρα», τονίζεται στην ανακοίνωση των «Αργοναυτών».

Αν και η εκδήλωση δεν είχε την ανταπόκριση που στόχευε ο Σύλλογος, τα μέλη του δηλώνουν περήφανα για την προσπάθειά τους να στηρίξουν το ίδρυμα. Σύντομα μάλιστα θα ανακοινωθεί ένα σεβαστό ποσό που θα δοθεί στο ίδρυμα. Κι αυτό διότι άλλοι άνθρωποι προσφέρθηκαν, μετά την εκδήλωση, να στηρίξουν οικονομικά τη συγκεκριμένη δράση. 

  • Φωτογραφίες: Παύλος Νικολαΐδης.
Gallery
Εκδηλωσεις