5 Απρίλιος 2018, 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Απρίλιος 2018, 09:24

Το (πασχαλινό) αρμένικο λουκούμι της Οινόης

  • Το (πασχαλινό) αρμένικο λουκούμι της Οινόης

Η ονομασία «λουκούμι» σίγουρα μας ξεγελάει. Το γλυκό φτιαχνόταν για το πασχαλινό τραπέζι και ήταν κομμάτι της παράδοσης του τόπου.

Οι εξισλαμισμένες Αρμένισσες, όσο κι αν προσπάθησαν να κρύψουν την καταγωγή τους από τα παιδιά και τα εγγόνια τους για να τα προστατέψουν, αυτήν την παράδοση την μετέφεραν από γενιά σε γενιά ώστε να μην ξεχαστούν οι άγιες μέρες του Πάσχα (Ήρα Τζούρου, περ. «Αρμενικά» 92).

ΥΛΙΚΑ
  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 1½ φλ. κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 3 αυγά
  • ½ φλ. φυτικό λάδι
  • ½ πακέτο μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • αλεύρι (σίτου), όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά και τη μαργαρίνη.
  2. Προσθέτουμε στη μαγειρική σόδα το χυμό από το λεμόνι, στη συνέχεια την αμμωνία, και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
  3. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι – να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι. Το ζύμωμα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον ένα τέταρτο.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
  5. Πλάθουμε τα λουκούμια, είτε σε μικρά στρογγυλά σχήματα είτε κυλινδρικά, και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Τα αλείφουμε με αυγό από πάνω και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (15-20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C).