28 Δεκέμβριος 2017, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2017, 12:33

Μέσω Ελλάδας το τουρκικό γεωτρύπανο Deepsea Metro II

  • Μέσω Ελλάδας το τουρκικό γεωτρύπανο Deepsea Metro II
    (Φωτ.: shipspotting.com)

Έχοντας ως τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το πλωτό γεωτρύπανο Deepsea Metro II που προμηθεύτηκε η Τουρκία από τη Νορβηγία πλέον βρίσκεται πριν από το στενό των Αντικυθήρων. Το πρωί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η κορβέτα Bafra του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συνόδευσε το γεωτρύπανο όσο αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά του Καφηρέα και αργότερα στο Μυρτώο.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι στην περιοχή βρέθηκε και η ελληνική φρεγάτα Έλλη.

Πριν από λίγες ημέρες, η Hürriyet είχε γράψει ότι το νοτιοκορεατικής κατασκευής γεωτρύπανο αναμένεται να αφιχθεί στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου –νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προαναγγελθεί–, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα «εγκατασταθεί» το Deepsea Metro II, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Λευκωσία που δεν επιθυμεί να δει το τουρκικό γεωτρύπανο μέσα στην ΑΟΖ της.

Εν τω μεταξύ, σε λίγες ημέρες αρχίζουν στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ οι ερευνητικές γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ENI/Total. Το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 έχει ήδη λάβει θέση στο σημείο «Καλυψώ», χωρίς να υπάρξει κάποια κίνηση από την Τουρκία. Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν τόσο το ωκεανογραφικό Μπαρμπαρός, όσο και τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία.