26 Δεκέμβριος 2017, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Δεκέμβριος 2017, 09:57

Αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία προαναγγέλλει η Αχτσιόγλου

  • Αχτσιόγλου: Έρχεται επιστροφή αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Κούρεμα» έως και 50% στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους φέρνει το υπουργείο Εργασίας, επανασχεδιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την «αρχιτεκτονική του προστίμου», όπως δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι ζητούμενο είναι η εξάλειψη της αδήλωτης εργασίας και όχι απλά η είσπραξη προστίμων.

«Εφόσον η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο προχωρήσει σε πρόσληψη με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά, έως και 50%. Πέρα από το πρόστιμο, όμως, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός. Ωστόσο, όπως τόνισε, σε περίπτωση υποτροπής οι ποινές θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές στο οικονομικό σκέλος, την ώρα που με το νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο υπάρχει δυνατότητα ακόμα και να μπει προσωρινό λουκέτο στην επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία, η υπουργική απόφαση αναμένεται μέσα στην εβδομάδα και θα καλύπτει οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, αφορά φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι), ή νομικά πρόσωπα εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ, ή οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Επίσης, αφορά φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

Για οφειλές έως 3.000 ο μέγιστος αριθμός δόσεων είναι οι 36, και για οφειλές έως τα 50.000 ευρώ μπορούν να γίνουν έως 120 δόσεις.

Υπάρχουν κριτήρια ένταξης σε σχέση με το εισόδημα και την περιουσία των οφειλετών, ενώ η διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων θα φτάνει το 85%. Όσοι μπουν στη ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και παράλληλα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη.