29 Νοέμβριος 2013, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:48

Κάντε δύο απλά τεστ για να δείτε πόσα χρόνια θα ζήσετε

  • Μπορούμε να ζήσουμε 150 χρόνια;

Το ερώτημα που πάντα απασχολεί τους ανθρώπους είναι πόσα χρόνια θα ζήσουν. Δύο επιστήμονες προτείνουν τεστ που δείχνουν πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει κάποιος, υπό συνθήκες πάντα.

Ο βραζιλιάνος γιατρός Claudio Gil Araujo, προκειμένου να εφιστήσει την προσοχή των ασθενών του, για να διατηρούνται σε φόρμα, προσπάθησε να βρει ένα τρόπο για να τους δείξει σε ποιους τομείς έπρεπε να βελτιωθούν.

Έτσι, ανέπτυξε μαζί με συναδέλφους του το τεστ «SRT» (sitting-rising)… με απλά λόγια το «κάτσε-σήκω»!

Δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, ή διαδρόμους για να μετρά ο γιατρός την αντοχή των ασθενών του. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χώρος στο πάτωμα και ένας πρόθυμος ασθενής.

Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cardiology.

Στην έρευνα του Araujo συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ασθενείς ηλικίας από 51 έως 80 ετών. Το απλό αυτό πρόγραμμα γυμναστικής διεξήχθη στην κλινική Clinimex Exercise Medicine Clinic στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Εκείνοι που έπιασαν λιγότερους από 8 πόντους στο τεστ, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, συγκριτικά με εκείνους που έπιασαν υψηλότερο σκορ.

Όσοι έπιασαν τρεις ή λιγότερους πόντους, είχαν πάνω πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν το ίδιο διάστημα με εκείνους που έπιασαν πάνω από 8 πόντους.

Γενικά, κάθε επιπλέον πόντος στο τεστ SRT συνδεόταν με 21% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Araujo ελπίζει ότι με αυτό το απλό τεστ, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα αρχίζουν να παίρνουν πιο σοβαρά το θέμα της άσκησης.

Άλλωστε είναι θέμα υγείας!

Δοκιμάστε το τεστ:

1. Σταθείτε ξυπόλητοι, όρθιοι σε ένα καθαρό χώρο, φορώντας άνετα ρούχα.

2. Χωρίς να ακουμπάτε πουθενά, χαμηλώστε και καθίστε στο πάτωμα.

3. Προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια, τα γόνατα, τους βραχίονες ή το πλαϊνό μέρος των ποδιών σας.

Σκορ

Οι δύο βασικές κινήσεις του τεστ «κάτσε-σήκω» βαθμολογούνται με μια κλίμακα από 1 έως 5, με ένα πόντο να αφαιρείται κάθε φορά που ένα χέρι ή γόνατο χρησιμοποιείται υποστηρικτικά, και 0,5 πόντους να αφαιρούνται για την απώλεια της ισορροπίας.

Συνολική άριστη βαθμολογία για τις δύο κινήσεις είναι το 10.

Τεστ βηματισμού

Σύμφωνα με την δρ Σταντένσκι, συνήθως το σώμα επιλέγει τη ταχύτητα του βήματος που είναι καταλληλότερη για τη διατήρηση της υγείας, πιθανότατα όμως να δείχνει κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε μέσω της διατροφής, της άσκησης ή φαρμακευτικής αγωγής.

Η Σταντένσκι προτείνει τη μέτρηση του βηματισμού τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Όπως σημειώνει, όλες οι γυναίκες  και όλοι οι άνδρες μπορούν να χρονομετρήσουν το βηματισμό τους ανά έτος και σε περίπτωση που παρατηρήσουν σημαντικές αλλαγές να απευθυνούν σε κάποιον γιατρό.

Η διαδικασία

Μέτρα μια απόσταση 4 μέτρων στο πάτωμα του σπιτιού σου και βάλε αυτοκόλλητη ταινία στην έναρξη και τον τερματισμό της απόστασης. Με ένα χρονόμετρο, μέτρα τα λεπτά που χρειάζεσαι με απλό βηματισμό να διανύσεις την παραπάνω απόσταση. Διαίρεσε το χρόνο στα 4 ώστε να μάθεις τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκες για να διανύσεις ένα μέτρο.

Πηγή: otherside.gr - sofokleousin.gr

Αυτά τα τεστ δεν εγγυώνται μακροζωία, απλώς  αποτελούν μια ένδειξη καλής υγείας, που αν συνδυάζεται με τακτική άσκηση, διακοπή καπνίσματος μεσογειακή διατροφή και προληπτικές εξετάσεις τότε η μακροζωία είναι σίγουρη.

Το ζητούμενο όπως και να έχει,  είναι η μακροζωία να συνδυάζεται και με ποιότητα ζωής. Γιατί τι να τα κάνεις τα χρόνια τα πολλά, όταν δεν είναι και χρόνια καλά;

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr