22 Δεκέμβριος 2017, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Δεκέμβριος 2017, 15:02

Ένας Ρωμιός της Πόλης διαψεύδει τα όσα είπε ο Ερντογάν στην Ελλάδα

  • Ένας Ρωμιός της Πόλης διαψεύδει τα όσα είπε ο Ερντογάν στην Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με μια μακροσκελέστατη ανοιχτή επιστολή, την οποία προσυπογράφει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ένας από τους επιφανέστερους Ρωμιούς της Πόλης, αποδομεί βήμα προς βήμα τη ρητορική που χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατή επίσκεψη του στην Ελλάδα. Ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Επτάλοφος και τέως εκδότης της εφημερίδας Εμπρός της Κωνσταντινούπολης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος εξηγεί γιατί ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα πρέπει να κομπάζει για τα όσα (κατά δήλωσή του) έχουν γίνει για τους Έλληνες της Τουρκίας –ιδιαίτερη η αναφορά του, όπως είναι φυσικό, στους Ρωμιούς της Πόλης–, δίνει διευκρινήσεις για την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, και στέκεται ιδιαίτερα στην έννοια και στο περιεχόμενο της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας.

Χωρίς να κρύβει ότι θεωρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναν πολιτικό με χαρίσματα, λέει σε όλους τους τόνους ότι αισθάνεται απογοητευμένος από την παρουσία του σε Αθήνα και Θράκη, καθώς, όπως σημείωσε, ήρθε με έναν πάκο «θέλω». Ωστόσο, κλείνοντας δίνει τη συμβουλή ότι τα επεκτατικά σχέδια όσο και αν φαίνονται ελκυστικά επί χάρτου «στην πράξη αποβαίνουν καταστρεπτικά και για τα δύο μέρη».

Η ανοιχτή επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Αριστείδη Βικέτου (aviketos.com), και αναδημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης. Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, από τη μεριά του, στα όσα αναφέρονται προσθέτει ότι «εάν θέλουν ειλικρινά ως γέφυρα φιλίας τις δύο μειονότητες, θα πρέπει να φροντίσουν άμεσα να αποκατασταθεί το ισόβαρό τους», και ότι εάν ενδιαφέρονται ειλικρινά για την ευημερία τους «να αποβάλουν κάθε σκέψη ως προς τη χρησιμοποίησή τους ως όργανο επιβολής της πολιτικής τους».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του Αλέκου Παπαδόπουλου.