19 Δεκέμβριος 2017, 22:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκέμβριος 2017, 22:07

Η Ρωσία απέτρεψε 23 τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017

  • Η Ρωσία απέτρεψε 23 τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017
    Μέλη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας (φωτ: EPA / Anatoly Maltsev)

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta ότι η υπηρεσία απέτρεψε 23 τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας μέσα στο 2017. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία έξι χρόνια μειώθηκε ουσιαστικά κατά δέκα φορές ο αριθμός των τρομοκρατικών πράξεων που διαπράττονται στη Ρωσία. Ο επικεφαλής της FSB είπε επίσης στη συνέντευξη του ότι από το 2012 έχουν καταδικαστεί περισσότερα από 130 στελέχη και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επεδίωξαν να διεισδύσουν σε διάφορες κρατικές δραστηριότητες.

Εκτός των άλλων, τα τελευταία πέντε χρόνια η FSB –σύμφωνα με το Μπόρτνικοφ– απέτρεψε εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει οικονομικές ζημιές ύψους 900 δισ. ρουβλίων, επισημαίνοντας ότι για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς έχουν καταδικαστεί 13.000 άτομα, που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας, αλλά και σε ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Πρόσθεσε ότι παρά την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που σχετίζονται με τον παράνομο πλουτισμό, οι προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς θα συνεχισθούν ανεξάρτητα από τις θέσεις και τα αξιώματα που έχουν οι τυχόν εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «έχει εξακριβωθεί πως περίπου 4.500 Ρώσοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών».

Έως τώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι 2.900 Ρώσοι τζιχαντιστές, που προέρχονται κυρίως από τις μουσουλμανικές δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στο Ιράκ και Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 9.500 πολίτες έχουν δικαστεί στη Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια «για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή τον εξτρεμισμό».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.