29 Νοέμβριος 2013, 09:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:49

Ο Ιβάν Σαββίδης νέος ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό;

  • Σαββίδης: Μαζί θα εξυψώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Ιβάν Σαββίδης νέος ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό;

Αγοραστής της «ΑΓΝΟ» φαίνεται πως βρέθηκε, λίγο πριν την οριστική κατάρρευση της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, αφού απέτυχε να ενταχθεί στο άρθρο 99. Η λύση για την «ΑΓΝΟ» ακούει στο όνομα Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος εμφανίζεται να ανήκει στους υποψήφιους αγοραστές για την εξαγορά της εταιρείας.

Αναλυτικά, η μόνη σωτηρία για την άλλοτε ισχυρή γαλακτοβιομηχανία είναι να την αγοράσει στρατηγικός επενδυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβάν Σαββίδης, γνωστός για τις επενδυτικές του δραστηριότητες, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να εξαγοράσει την  «ΑΓΝΟ», ωστόσο έχει θέσει μία σημαντική προϋπόθεση: Να διευθετηθούν τα χρέη των 17 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η «ΑΓΝΟ» προς την Αγροτική Τράπεζα. Και αυτό διότι ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να πληρώσει τα «σπασμένα» της προηγούμενης διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας.

Η εταιρεία οφείλει επίσης, περίπου 1 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους, περίπου 500.000 ευρώ στο Δημόσιο και 2,5 εκατ. στο ΙΚΑ.

Το ακίνητο

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δεκέμβριο θα βγει στον πλειστηριασμό οικόπεδο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης που διαθέτει αποθήκη 110 τετραγωνικών μέτρων. Εάν το ακίνητο πωληθεί στην τιμή εκκίνησης, που είναι 97.000 ευρώ, μέρος των χρημάτων αυτών θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των χρεών της στους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, η «ΑΓΝΟ» καλείται να διαχειριστεί την αιχμηρή απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που εξηγεί γιατί απερρίφθη η υπαγωγή στο άρθρο 99.

«Παρά τα εχέγγυα που διέθετε η εταιρεία, όπως απουσία χρεών και βαρών, συμπαράσταση των εργαζομένων και υποστήριξη του καταναλωτικού κοινού ιδίως της περιοχής της Μακεδονίας, η οικονομική κατάσταση αυτής [...] διέψευσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής» αναφέρεται στη δικαστική απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 έως σήμερα η «Αγνό» δεν έχει εμφανίσει κέρδη, παρότι καταγράφει υψηλό κύκλο εργασιών (π.χ. το 2011 είχε έσοδα της τάξης των 67 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, η «ΑΓΝΟ», αν και ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις της, δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, αφού εξοφλούσε όλους όσοι ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία της, δηλαδή τους δύο προμηθευτές της, την εταιρεία που συσκεύαζε το γάλα και την εταιρεία πετρελαιοειδών. Προχώρησε επίσης, στην αποπληρωμή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών, όταν οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν την κήρυξη απεργίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Εφετείο, η βασική μέτοχος, η Κολιός Α.Ε., διατηρεί αξίωση έναντι της «ΑΓΝΟ» ύψους 13,5 εκατ. ευρώ που έχει προέλθει από «έμμεση χρηματοδότηση» και την παροχή πιστώσεων, καθώς δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, «δεν αποδείχθηκε η πραγματική αιτία της εν λόγω οφειλής, καθώς δεν προκύπτει από τα προσκομιζόμενα έγγραφα ότι το ποσόν αυτό ανταποκρίνεται σε πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών, ποια είναι η φύση αυτών, πότε έλαβαν χώρα και τι ποσό αφορούσε καθεμία» σημειώνεται στην απόφαση.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει αγοράσει το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», την Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας και το «Ξενία» Χαλκιδικής. Εάν τα χρέη της «ΑΓΝΟ» προς την Αγροτική διευθετηθούν, τότε η γαλακτοβιομηχανία θα είναι η επόμενη επένδυση του επιχειρηματία, που -εκτός των άλλων- διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: protothema.gr